Városlista
2021. március 9, kedd - Franciska

Hírek

2013. Július 24. 15:22, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Újabb szélsőjobboldali csoportokat oszlattak fel Franciaországban

Újabb szélsőjobboldali csoportokat oszlattak fel Franciaországban

Újabb két szélsőjobboldali csoportot oszlatott fel elnöki rendelettel szerdán a francia kormány - közölte a kormányülést követően Manuel Valls belügyminiszter.

A L'Oeuvre francaise (Francia mű) és a Jeunesses nationalistes (Nacionalista fiatalok) elnevezésű szervezeteket is gyűlöletkeltéssel és erőszakra uszítással vádolja a kormányzat.
Két héttel ezelőtti ülésén három csoportot, a Harmadik út (Troisieme voie), a Forradalmi Nacionalista Fiatalság (Jeunesses nationalistes révolutionnaires, JNR) és az Álmodozás kedve (Envie de rever) elnevezésű egyesületet oszlatta fel a kormány, miután azok szimpatizánsai részt vettek abban a verekedésben, amelyben június 6-án életét vesztette egy antifasiszta diák Párizsban.
Az 1968-ban alapított L'Oeuvre francaise a belügyminiszter szavai szerint idegengyűlölő és antiszemita ideológiát, valamint holokauszttagadó és rasszista nézeteket terjesztő egyesület, amely a (II. világháború idején a nácikkal való) kollaborációt és a Vichy rezsimet élteti, rendszeresen megemlékezik Pétain marsallról (aki 1940–1944 között a Vichy-Franciaország köztársasági elnöke volt) és a korszak más, kollaboráns politikusairól. Valls szerint a szervezet magánmilíciaként működött, és félkatonai jellegű kiképzőtáborokat szervezett.
Francois Hollande államfő elnöki rendelettel feloszlatta a Jeunesses nationalistes-ot is, amely a belügyi tárca vezetője szerint szintén gyűlöletet és erőszakot szított, a kollaborációt éltette, megemlékezett a francia milicistákról és a Waffen-SS katonáiról, és egyes tagjai náci karlendítéssel köszöntötték egymást. Ez utóbbi szervezetet a L'Oeuvre francaise egyik alszervezeteként 2011 októberében alapította Alexandre Gabriac, a szélsőjobboldali Nemzeti Front korábbi tagja, akit azután zártak ki Marine Le Pen pártjából, hogy egy fotón náci karlendítés közben volt látható. Az elsősorban Lyon környékén tevékenykedő Jeunesses nationalistes az utóbbi hónapokban több erőszakos akciót szervezett a melegházasság engedélyezése elleni tüntetések végén, amikor tagjai összetűztek a rendfenntartókkal.
"Fanatizmus azt gondolni, hogy a feloszlatás egy darab papírral megtörheti az eltökéltségünket és előretörésünket. A jövő előttünk áll" - írta Twitter-bejegyzésében Gabriac a feloszlatás bejelentését követően.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 09. 08:57, kedd | Külföld

A halálos áldozatoké 2,6 millió, a meggyógyultaké 66,3 millió a világon

A világon 117 148 365 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 600 073, a gyógyultaké 66 359 050 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. Március 09. 08:00, kedd | Külföld

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől a középiskolások visszatérhettek az iskolapadokba, két régióban pedig kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai - közölte a helyi sajtó hétfőn. Horvátország nem tervez újabb enyhítéseket.

2021. Március 09. 07:39, kedd | Külföld

Megnyíltak Angliában az iskolák

Kéthavi távoktatás után megnyíltak hétfőn az általános és a középiskolák Angliában.

2021. Március 09. 07:00, kedd | Külföld

Meghaladta a 10 milliót a beadott oltások száma Törökországban

Törökországban hétfőn meghaladta a 10 milliót a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, a tömeges immunizálás keretében beadott oltások száma - derült ki a török egészségügyi minisztérium oldalán található számlálóból.