Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2019. December 03. 11:42, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Újabb riasztó adatok a magyarokról

Újabb riasztó adatok a magyarokról

Az itthoni halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza - állapította meg az Európai Bizottság jelentése Magyarország egészségügyi helyzetéről.

Az összegzésből az is kiderült, hogy az egészségügyi rendszer krónikusan alulfinanszírozott, kevés az orvos, ellenben rengeteg a túlsúlyos magyar.

Az Európai Bizottság a múlt héten az EU összes országáról, így Magyarországról is kiadott egy egészségügyi országprofilt, amely meglehetősen lesújtó képet fest a magyarok egészségügyi állapotáról és az egészségügyi rendszerről - írja a Hvg.hu.

A születéskor Magyarországon várható élettartam még mindig a legalacsonyabbak között van az EU-ban. Ma egy átlag magyar 76 évre számíthat, az EU-ban ez majdnem 81. Feltűnő az egyenlőtlenség a különböző társadalmi csoportok között is: azok a férfiak például, akik csak általános iskolát végeztek, átlagosan 12 évvel kevesebbet élnek, mint magasabban képzett társaik.

Rendkívül egészségtelenül élünk
A 65 év feletti magyaroknak mindössze 18 százaléka állította, hogy jó az egészsége. A nők közül különösen sokan szenvednek krónikus betegségekben, ami megkeseríti az idős éveket. Az antibiotikum-rezisztencia pedig már-már népegészségügyi probléma: 2014-ben és 2015-ben a kórházak 4000 olyan fertőzésről számoltak be, ami ellenálló volt az antibiotikumokra.

Bár sokan az egészségügyet hibáztatják a korai halálozásért, az igazság az, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza. Mind a helytelen táplálkozás, mind a dohányzás, mind pedig az alkoholfogyasztás aránya jóval magasabb a 39 százalékos uniós átlagnál. Ha még ez sem lenne elég, a magyarok egyre kövérebbek: a legfrissebb adatok szerint a felnőttek és a 15 évesek ötöde túlsúlyos.

Alulfinanszírozott a rendszer

A rossz egészségügyi mutatókat még némileg lehetne ellensúlyozni egy hatékony egészségügyi rendszerrel, Magyarországon azonban a dokumentum szerint ezzel is komoly bajok vannak. A magyar egészségügyi kiadások jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól, a rendszer krónikusan alulfinanszírozott. Az egy főre jutó, egészségügyi ellátásra fordított kiadások 1468 Eurót (490 ezer forintot) tesznek ki, ami a legalacsonyabbak között van az EU-ban. Emiatt a lakosság zsebből is rengeteget fizet maga után.

Sajnos nemcsak alulfinanszírozott, de nem is túl hatékony az itthoni egészségügyi rendszer. Az adatok szerint csak 2016-ban 30 000 halálesetet lehetett volna elkerülni hatékonyabb megelőzéssel, további 16 000 halálesetet pedig eredményesebb és időben nyújtott egészségügyi ellátással.

Kevés az orvos és az ápoló

A jelentés kiemeli: valóban kevesebb az orvos és az ápoló Magyarországon, mint a többi uniós tagállamban. Az EU-ban átlagosan 1000 emberre 3,6 orvos jut, ez Magyarországon 3,3. Az ápolók esetében rosszabb a helyzet, itt 6,5 nővér jut 1000 betegre, szemben az uniós 8,5 átlaggal. A helyzetet súlyosbítja, hogy 2010 és 2016 között csaknem 5 500 orvos hagyta el az országot.

Van, amiben jól teljesítünk

Pozitív fejlemény viszont, hogy a kormány által 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó és a transzzsírsavak 2013-as korlátozása látható eredményeket hozott. Kötelező védőoltásokban is az élen járunk: az oltások nemcsak ingyenesek, hanem a 99%-os átoltottság bőven meghaladja a WHO által meghatározott 95%-ot.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 09:47, kedd | Helyi

Megyei elismerések

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés júniusi ülésén választotta ki a 2020. évi megyei kitüntető díjak jelöltjeit.

2020. Július 07. 09:44, kedd | Helyi

Gyenes Attila lett a Dózsa György iskola intézményvezetője

A nemrégiben kinevezett intézményvezető 1997 óta tagja a tantestületnek, 2015 óta intézményvezető-helyettesként dolgozik az iskolában.

2020. Július 07. 09:42, kedd | Helyi

Hamarosan újjászületik a Péteri-tó Kiskunfélegyháza mellett

A földmunkák várhatóan az év végére befejeződnek, és a jövő év elején visszaállhat a tó üzemi vízszintje is. A teljes tájrekonstrukció 2021. első félévében fejeződik be.

2020. Július 07. 09:28, kedd | Helyi

A Platán Iskolában már készülnek a szeptemberi iskolakezdésre

A Platán iskola pedagógusai lefestették az iskola ütött-kopott padjait, hogy a gyerekek szeptemberben mesés, játékos padok között kezdhessék az új tanévet.