Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2015. November 05. 07:34, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le

Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le

Újabb \"rendszerbontó\" népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget csütörtökön, ez az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében indult.

Ezzel az összes, korábban már hitelesített kérdés ügyében lezárul a népszavazási aláírásgyűjtés. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint jelenleg már csak egy országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban: az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében indult gyűjtés határideje november 5-én jár le.

A kérdés, amelyben még csütörtökön 16 óráig lehet az aláírásokat gyűjteni, úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?"

A kérdés egyike azoknak a "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket civilek március 15-én indítottak el. Márciusban 19 kérdést nyújtottak be hitelesítésre, majd április 10-én még további kilencet. Ez utóbbi kilenc kérdést - így azt is, amelyben most jár le a gyűjtés határideje - Gulyás Balázs, a "Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-csoport aktivistája nyújtotta be hitelesítésre magánszemélyként.

A kérdést az NVB április 30-án hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria június 30-án utasította el a hitelesítés ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet. A gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, július 8-án kezdhették meg.

Az országos népszavazási kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni. Az aláírásgyűjtő ívet az NVB hitelesíti, a hitelesítést a Kúriánál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre.

A népszavazás kezdeményezőinek az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ezután a Nemzeti Választási Bizottság dönt az aláírások érvényességének ellenőrzéséről, majd annak eredményéről - ha a kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával - tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés dönt. Ha az érvényes ajánlások száma több mint százezer, de nem éri el a kétszázezret, akkor az Országgyűlés dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

A közelmúltban több népszavazási kérdés aláírásgyűjtésének határideje járt le: a tankötelezettség kiterjesztése, a kamarai tagdíj és a parlamenti képviselők öregségi nyugdíja ügyében indultak ugyancsak a "rendszerbontó" népszavazás részei voltak, de ezekben végül nem nyújtották be az összegyűjtött aláírásokat a határidő lejártáig. Az MSZP által kezdeményezett vasárnapi 200 százalékos bérpótlék ügyében pedig végül el sem indult a gyűjtés.

A hatodik, a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási kezdeményezés keretében a Kúria hitelesítő döntése után megindult ugyan az aláírásgyűjtés, ám az Alkotmánybíróság szeptember 15-én megsemmisítette a Kúria hitelesítő határozatát. A Kúria pedig ennek nyomán október végén új határozatot hozott, amelyben - az Ab döntésével összhangban - helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítést megtagadó döntését, így ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 18:03, hétfő | Belföld

Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató

2021. November 29. 16:07, hétfő | Belföld

Wikonkál: sokan rájöttek az oltás fontosságára

Sokan rájöttek a koronavírus elleni védőoltás fontosságára - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

2021. November 29. 15:27, hétfő | Belföld

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 29. 14:05, hétfő | Belföld

Több ezer elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot