Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb hungarikumunk lehet: a kocsi

Újabb hungarikumunk lehet: a kocsi

Kocs község adott otthont a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodája támogatásával szervezett fórumsorozat első programjának, melynek célja, az integrált közösségi és szolgáltató terek (IKSZT) működésének mentorálása. A rendezvényen elhangzott, hogy folyamatban van a kocsi hungarikummá nyilvánítási eljárása.

A programsorozatban a megyei nemzeti művelődési intézet igazgatósága is hathatós szerepet vállal. A szakmai beszélgetések, összejövetelek sokat segíthetnek abban, hogy az egykori művelődési házak, központok valóban IKSZT-ként funkcionáljanak, ahol minden korosztály megtalálja a maga érdeklődési köréhez illő szolgáltatást.

Bódis Jánosné mint házigazda polgármester örömmel számolt be megnyitójában az IKSZT keretében 2009-ben benyújtott pályázatuk eredményéről. Az 1820-as években, klasszicista stílusban felhúzott kúria épülete mára teljesen megújult, megnyitásáig már csupán a műszaki átadás-átvétel van hátra. A korábban járási központi hivatalként, tanácsházaként és egészségügyi szolgáltatóként egyaránt funkcionáló létesítmény hamarosan új tartalommal telik meg. Környezetét a Leader-közösség támogatásával tették rendben, azaz napjainkra valóban közösségi szolgáltató térré fejlődött, amely egyaránt fogadhat olvasni vágyókat, vállalkozói fórumokat, azaz igazi találkahely, közösségi események helyszíne lehet.

Bódis Jánosné büszkén tett említést arról is a konferencián, hogy a község „névadója”, a tengelyforgatóval együtt ötkerekes kocsi hungarikummá nyilvánítási eljárása folyamatban van. Ez a kezdeményezés abszolút érthető, hiszen a kocsi kocsi forradalmasította a postaforgalmat, meggyorsította az utazást, a közlekedést. Pedig „születésekor” a szekérrel szemben egyszerűen lefitymálták...

Az eseményen részt vett a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet képviselője is, mivel a közművelődés helye a vidék fejlesztésében témakör szorosan kapcsolható az IKSZT-k tevékenységéhez. A fejlődés, az előrelépés azonban a helyben lévő erőforrásokra támaszkodva lehet csak igazán hatásos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el