Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 23. 12:00, szombat | Belföld
Forrás: hwsw.hu

Újabb áremelés a mobilpiacon - ezúttal a Telenornál

Újabb áremelés a mobilpiacon - ezúttal a Telenornál

A februári, üzleti előfizetőket érintő díjmódosítást követően idén júliusban a lakossági feltöltőkártyás ügyfeleket érintően is megváltoztatja árait a Telenor Magyarország.

A februári, üzleti előfizetőket érintő díjmódosítást követően idén júliusban a lakossági feltöltőkártyás ügyfeleket érintően is megváltoztatja árait a Telenor Magyarország. A cég legutoljára tavaly nyáron változtatott a lakossági árszabáson, a hírközlési hatóság szerint jogszerűtlenül, amiért 250 milliós bírságot szabtak ki az operátorra.

Július elsejével ismét változnak a lakossági mobiltarifák árai a Telenor Magyarországnál, ami az utóbbi években a magyar mobilpiacon többnyire áremelkedést jelent. Ezúttal sincs másképp, a szolgáltató gyakorlatilag az összes feltöltőkártyás tarifáját és díjcsomagját illetően megemeli a perc- és SMS-díjakat, valamint az egyéb szolgáltatások díját. A Telenor legutoljára tavaly nyáron emelte a lakossági szolgáltatások díjait, a hírközlési felügyeleti szerv szerint jogszerűtlenül, ezért a cégre múlt pénteken rekord összegű, 250 millió forintos bírságot szabtak ki.

Pre-more-paid

A szolgáltató a mostani díjváltozásról igyekezett előre, részletes tájékoztatást nyújtani a feltöltőkártyás ügyfeleknek, akik SMS-ben értesülhettek az őket érintő változásokról, melyekről szerdán egy összefoglaló táblázatot helyezett el a Telenor a weboldalán. A táblázat szerint július 1-től a legtöbb, már nem értékesített, valamint jelenleg is értékesítés alatt álló feltöltőkártyás díjcsomag esetében átlagosan mintegy 5-10 százalékkal nő a perc- és SMS-díj, illetve drágább lesz a feltöltőkártyás internet is, csomagtól függően 90-800 forintig terjedő mértékben. A cég az érintett ügyfeleket 3 hónap ingyenes Deezer-szolgáltatással igyekszik kárpótolni.

A Telenor a díjtételeket kétoldalú szerződésmódosítással változtatja meg, vagyis elfogadásához az előfizető tevőleges magatartása szükséges. illetve egy még hatályban lévő hatósági rendelkezés értelmében akkor is elfogadottnak kell tekinteni a szerződési feltételek változását, ha az ügyfél az értesítéstől számított 15 napon belül nem nyilatkozik. Augusztustól erre egyébként nem lesz már lehetősége a szolgáltatóknak, egy újonnan hatályba lépő hatósági rendelet értelmében.

Az operátor az áremelés indokaként a következőket tüntette fel honlapján: "Életünket jelentősen befolyásolja a digitális átalakulás. A Telenor elkötelezett, hogy folytassa nagyszabású hazai befektetéseit, és célja, hogy a digitális technológia és innováció által segítse az emberek életét. Ezért dinamikusan fejlesztjük hálózatunkat, a Hipernet 4G országos kültéri lefedettségét 2015 év végéig 95%-ra növeljük. Ezzel Európa egyik legmodernebb hálózatát biztosítjuk ügyfeleinknek. Annak érdekében, hogy továbbra is kimagasló ügyfélélményt nyújtsunk, 2015. július 1-től módosítani kényszerülünk díjszabásunkat - azaz bizonyos kártyás (igénybevételi díjat előre fizető) tarifacsomagok és egyéb szolgáltatások díjszabása változik..."

A szolgáltató hétfőn, a hírközlési hatóság által kiszabott 250 millió forintos bírság bejelentését követően ennél sokkal határozottabban és kifejezetten kritikusan fogalmazott. A cég kommünikéjében rámutatott, hogy a jelentős összegű, évi több milliárd forintos nagyságrendű beruházások dacára a hazai mobiltávközlési szektort európai viszonylatban példátlan mértékű adóteherrel sújtja a kormányzat. Bár a kabinet éppen a múlt héten közölte, hogy kész ezen terheken enyhíteni, a közműadó mértékének csökkentésével, ez a Telenort, mint vezeték nélküli szolgáltatót egyáltalán nem érinti.

Idén nem ez az első

A szolgáltató idén egyszer már módosított szerződési feltételein, akkor az egyedi feltételek alapján szerződött üzleti ügyfelek terhei nőttek, kártyánként átlagosan havi 200-1000 forinttal. A Telenor akkor a megnövekedett infrastruktúra-alapú versennyel, az árfolyamváltozásokkal és a flottás üzleti előfizetések díjainak jelentős aránytalanságával indokolta a döntést.

A Telenor mellett idén a Magyar Telekom is végrehajtott áremeléseket mind a lakossági, mind az üzleti szegmensben, A cég május 1-től a publikus üzleti előfizetésekhez tartozó mobilnet-opciók árát emelte (mivel számos díjcsomag mellé kötelező ilyen opciót választani, az áremelés jelentős számú előfizetőt érintett), július 1-jével pedig gyakorlatilag minden lakossági havi díjas és feltöltőkártyás előfizetésénél díjemelést hajt végre a piacvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.