Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 29. 14:04, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb 3,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 3,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett pénteken Törökországba - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Törökország összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített koronavíruson alapuló oltóanyagából.

Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, e hét szerdán a másfél milliót, jelenleg pedig 1 millió 710 ezren áll a mutató. Eddig nagyobbrészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, illetve 75 év felettieknek adták be az oltóanyagot.

Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a beoltottak a népesség körülbelül 2,06 százalékát teszik ki. A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

A most leszállított 3,5 millió dózis egy 10 millió adagos részlet második csomagja volt. Az előző 6,5 millió vakcina hétfőn érkezett.

Bár a bevizsgálások körülbelül két hetet vesznek igénybe, az utóbbi két szállítmány lehetővé teszi, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

A török vezetés a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) múlt szombaton azt közölte, hogy a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 7279 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halottak száma 129 volt. Az új esetek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

Törökországban december 1. óta változatlanok a járványügyi intézkedések. A rendelkezések legszigorúbb eleme a hétköznap éjszakánként, valamint a hétvégék teljes
időtartama alatt érvényes kijárási korlátozás. A török kormányzat egyelőre nem jelezte, hogy tervez-e módosítást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.