Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 21. 14:06, hétfő | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Új zöldség és gyümölcsfeldolgozó épül pályázati támogatásból

Új zöldség és gyümölcsfeldolgozó épül pályázati támogatásból

Közel kétszáz négyzetméteres zöldség-gyümölcs feldolgozó épül a „Félegyházi Hangya 2010 Termelőiskola” projekt keretében a Csongrádi úti tangazdaságban.

Közel kétszáz négyzetméteres zöldség-gyümölcs feldolgozó épül a „Félegyházi Hangya 2010 Termelőiskola” projekt keretében a Csongrádi úti tangazdaságban. A létesítmény alapkövét ma (július 21-én) helyezte el Kapus Krisztián polgármester és Juhász Miklós projektmenedzser. Az új üzem átadására augusztus végén kerül sor.

A projekt tavaly májusban indult, melynek megvalósítására 199,9 millió forintot nyert a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ által vezetett konzorcium. A kísérleti mintaprogramban konzorciumi tagként vesz részt még Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, valamint a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. A program keretében augusztusban hetvenkét fő számára indult Aranykalászos gazda OKJ-s alapképzés. A projekt keretében, a Csongrádi úti Tangazdaságban – mint gyakorlati helyszínen – 187 négyzetméter alapterületű zöldség-gyümölcs feldolgozó épül. Az üzem alapvető feladata a zöldségek és a gyümölcsök feldolgozása, a legnagyobb feldolgozottsági fok elérésével. Kiegészítő tevékenységek, amelyeket már a tervezés során az üzem kialakításánál figyelembe vettünk, a zöldség termékek korszerű, a legszigorúbb higiéniai feltételeknek is megfelelő előkészítése, manipulálása, csomagolása. Ennek érdekében a tervezett technológia és a gépek egyrészről a legkényesebb igények kielégítésére is alkalmasak, másrészről pedig olyan szélesebb választékú, különböző feldolgozottságú termékek gyártására alkalmasak, amelyek hosszú távon garantálhatják az üzem működését.

A termelőiskola fő célkitűzése tehát, hogy a térségben élők számára új típusú felnőttképzési, gazdálkodási módszereket nyújtson, hozzásegítve a képzést elvégzőket a stabil megélhetést biztosító termeléshez, a piacon való folyamatos megjelenéshez, a vidéki életforma újra népszerűvé tételéhez – mondta el köszöntőjében Kapus Krisztián polgármester.
Célunk, hogy az üzem összekapcsolja Kiskunfélegyháza és a szűkebb térség termelőit és az üzemi konyhákat, hogy a helyben bőségesen megtermelt zöldség egy része itt hasznosuljon –hangsúlyozta Juhász Miklós projektmenedzser.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.