Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2013. Augusztus 27. 11:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Új típusú főiskolákat hozna létre a kormányzat

Új típusú főiskolákat hozna létre a kormányzat

Közösségi főiskolákat létesítene a felsőoktatási államtitkárság. Ezek az intézmények különböző képzéseket kínálnának a 20-30 kilométeres körzetükben élőknek

Közösségi főiskolákat létesítene a felsőoktatási államtitkárság. Ezek az intézmények különböző képzéseket kínálnának a 20-30 kilométeres körzetükben élőknek, emelve ezzel a környéken az általános műveltséget, életminőséget. Olyan szakokat oktatnának – akár felsőoktatási szakképzés keretében –, illetve olyan szakembereket képeznének, akikre ott helyben szükség van - fogalmazott Klinghammer István államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Profiltisztítást szeretne a hazai felsőoktatásban Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője a Ma reggelben azt mondta, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy minden intézmény azt oktassa, amiért létrehozták.

Az egyetemek feladata, hogy az ismeretlenben való tájokozódásra készítse fel a hallgatókat, tehát a tudomány továbbvitelére, a főiskolák hivatása pedig a tudomány, illetve a legkorszerűbb ismeretek gyakorlati alkalmazásának elősegítése. „Körülbelül ezt a tendenciát kellene felvennünk, hogy ne legyen olyan keveredés, ami most van” – fogalmazott. Az államtitkár szerint ma az a helyzet, hogy egyes egyetemeken főiskolai jellegű oktatás folyik, míg főiskolák arra törekednek, hogy egyetemi szintű képzést nyújtsanak.

Klinghammer István hozzátette, amikor a hallgatók létszáma utáni normatív finanszírozás volt, érthetően minden felsőoktatási intézmény célja volt, hogy minél több fiatalt vonzzon magához. Ennek az volt a módja, hogy szükség esetén bővítették a profiljukat, vagyis új tárgyakat, szakokat hirdetettek meg.

Az államtitkár szerint a profiltisztítás révén inkább az egyetemek gondoznák azokat a szakokat, ahol doktori iskola van, illetve mesterképzés folyik, valamint lennének a főiskolák, ahol a tudomány eredményeinek közvetlen alkalmazására képezik a hallgatókat. Sőt, lenne egy harmadik típus is, az úgynevezett közösségi főiskola. Ezek az intézmények különböző képzéseket kínálnának a 20-30 kilométeres körzetükben élőknek, emelve ezzel a környéken az általános műveltséget, életminőséget. Olyan szakokat oktatatnának – akár felsőoktatási szakképzés keretében –, illetve olyan szakembereket képeznének, akikre ott helyben szükség van.

A közösségi főiskolákba olyan érettségizett fiatalok kerülhetnének, akik a középiskolában még nem mutatták meg az oroszlánkörmeiket, vagy nincs elég önbizalmuk – mondta az államtitkár, aki egyúttal hangsúlyozta, ez a rendszer felülről nyitott lenne, a közösségi főiskolák hallgatói továbbmehetnének magasabb szintű felsőoktatási képzésekre. „Lépésenként közelítenék a tudomány fellegvárát a hallgatók, mindegyik kipróbálhatná magát, hogy éppen mire képes” – fogalmazott. Hozzátette: a közösségi főiskolán nagyon sok olyan szak lenne, amely nem diplomával, hanem bizonyítvánnyal járna, hiszen kétéves stúdiumról van szó.

Klinghammer István arra is felhívta a figyelmet, hogy Nyugat-Európában a felsőoktatási szakképzések hallgatóit is beszámítják a felsőoktatásban résztvevők közé, ezért jöhetnek ki a magyarországinál magasabb arányok.

Arra a kérdésre, hogy mikortól alakulhatnak meg a közösségi főiskolák, az államtitkár azt mondta, a váltóállítást már idén ősszel, illetve télen meg kell csinálni, majd további egy-két év szükséges. Nagy rendszert kell megmozdítani, és a felnövő ifjúságot is hozzá kell szoktatni, hogy mi felé megy a világ – fogalmazott a Ma reggelben Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.