Városlista
2020. október 28, szerda - Simon

Hírek

2018. Március 03. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: napi.hu

Új szabályok a gyümölcspárlatoknál - figyelmeztet a hatóság

Új szabályok a gyümölcspárlatoknál - figyelmeztet a hatóság

A Nébih felhívja az előállítók és forgalmazók figyelmét, hogy 2018. február 5-étől új szabályozás lépett életbe egyes szeszesitalok kereskedelmi megnevezésére vonatkozóan.

A rendeletmódosítás értelmében ezentúl az „almaborpárlat”, a „körteborpárlat”, valamint az „almabor- és körteborpárlat” megnevezéseket szükséges alkalmazni. A módosítás hatálybalépése előtt készült párlatok a termék kifutásáig forgalomba hozhatók.

Módosult a "gyümölcspárlat", illetve az "almabor- és körteborpárlat" vonatkozásában a szeszesitalok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklete.

Az újonnan hatályba lépett módosításokat a 2018/175/EU Bizottsági rendeletben jelentették meg - hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A II. melléklet 9. számú "gyümölcspárlat" termékkategória szövegének módosítása - tekintve a magyar nyelv helyesírási szabályait - nem jelent releváns változást a termékek kereskedelmi megnevezésében. A módosítás, kizárólag a cseh, horvát, görög, lengyel, szlovák, szlovén és román nyelvekre terjed ki. Ebbe a termékkategóriába tartozik a "hungarikum" eredetvédelmet kapott pálinka is.

Számottevően változott azonban a II. melléklet 10. számú "almabor- és körteborpárlat" termékkategória megnevezése, ami helyett - a módosítás hatálybalépését követően - az "almaborpárlat", a "körteborpárlat", illetve az "almabor- és körteborpárlat" kereskedelmi megnevezéseket kell alkalmazni. Értelemszerűen az almabor lepárlásával nyert párlat helyes kereskedelmi megnevezése "almaborpárlat", a körtebor lepárlásával nyert párlat megnevezése "körteborpárlat".

Az almabor és a körtebor - összetételi aránytól független - együttes lepárlásával nyert párlat, illetve a külön készített almaborpárlat és körteborpárlat bármilyen arányú házasításával nyert termék jogszerű megnevezése "almabor- és körteborpárlat". Tekintve, hogy a rendelet nem tér ki az almabor és a körtebor termékben jelenlévő arányaira, így az előállítási dokumentumban továbbra is kötelező azt megjelölni.

A módosítás hatálybalépése előtt készült párlatok a termék kifutásáig forgalomba hozhatók. A 2018. február 5-ét követően készült párlatoknál azonban - a hibás névhasználat jogszerűtlennek minősül és hatósági szankciót von maga után.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 09:19, szerda | Helyi

Véget ér a magyarokra rásózott silány termékek korszaka

Eddig 360 termékminta vizsgálata kezdődött meg, a hazánkban kapható árukat a nyugaton kapható termékekkel hasonlítják össze.

2020. Október 27. 17:54, kedd | Helyi

Hozd el Te is a töklámpásodat a szombati kiállításra!

Töklámpásokkal telik meg a Szent János-tér október 31-én, szombaton 17 órától.

2020. Október 27. 14:16, kedd | Helyi

Forgalmi korlátozások Mindenszentek és Halottak napján

2020. Október 27. 13:35, kedd | Helyi

Így lép előre a nemzetközi piacon két magyar építőipari cég

A BIM Design Kft. és a KÉSZ Metaltech Kft. olyan támogatási formára pályázott sikeresen, amely a nemzetközi összehasonlításban is egyedien teljesítő cégeknek jár.