Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. December 22. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Új rizikócsoportok: kényszerprostituáltak fertőződnek!

Új rizikócsoportok: kényszerprostituáltak fertőződnek!

MAGYARORSZÁGON emelkedik a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek száma, ami nem csupán hazai tendencia: a helyzet ma Kelet-Európában és Közép-Ázsiában rosszabb, mint húsz évvel ezelőtt Afrikában.

Miként a szexuális egészségnevelésről, a HIV-fertőzésről és az AIDS-betegségről szintén kevés szó esik, s akkor is ritka az előítéletektől mentes megnyilvánulás.

Pedig fontos a felvilágosítás, a megelőzés: Magyarországon a HIV-fertőzöttek jelentős hányada fiatal, húsz-harminc évesek.

– Idehaza, mivel kevesen járnak szűrésre, a páciensek gyakran már csak akkor jutnak kezeléshez, ha a tüneteik okán diagnosztizálják őket: így szembesülnek azzal, hogy évek óta HIV-fertőzöttek. Eközben nem csak leromlik az egészségi állapotuk, de megbetegítenek másokat is. A kezelt HIV-fertőzött viszont már nem fertőz. Ezért szeretnénk elérni – a magyar orvosok követik az ajánlást –, hogy akit kiszűrnek, lehetőleg azonnal kapjon orvosságot – mondja Bereczky Tamás, az Európai Unió HIV-AIDS Civil Egyeztető Fórumának társelnöke.

Szerinte már az AIDS sem biztos halálos ítélet, gyógyszeres terápiával innen is lehet visszaút, tehát alaptalanul sötétre festett kép „gyilkos kórt” és „korunk pestisét” emlegetni. Ráadásul a riogatás még azokat is elijeszti a vírustesztektől, akik pedig elmennének a szűrésre.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának adataiból kiderül: 1985–2010 között összesen 1953 HIV-fertőzöttet találtak idehaza, ugyanakkor csak az elmúlt hat esztendőben 1338 új pácienst regisztráltak.

Az idén szeptember végéig 175 új HIV-beteget jelentettek be. Közülük 64 személy esetében ismeretlen a fertőzés módja. Akiknél pedig ismert, azok 82 százaléka homo/biszexuális, 15 százaléka heteroszexuális kapcsolatból fertőződött meg. Ketten drogfogyasztók voltak, egy újszülött pedig az édesanyjától kapta meg a vírust. A járványügyi szakemberek állítják, hogy a HIV nálunk új rizikócsoportokban is terjed: a női és férfi szexmunkások, kényszerprostituáltak körében.

– Európa különböző régióiban más és más a járvány arca. Nyugat-Európában és a mi térségünkben továbbra is elsősorban a meleg férfiak fertőződnek meg nagyobb arányban. Tőlünk keletebbre az intravénás szerhasználat okozza a bajt: a közös tűvel körbefertőzik egymást – magyarázza Bereczky Tamás, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy egész Európában aggasztó a probléma. – Nyugat-Európában sem csökken, csak stagnál az új fertőzöttek száma, míg Közép- és Kelet-Európában egyértelműen növekszik.

Sajnos a HIV/AIDS-helyzet Kelet-Európában és Közép-Ázsiában rosszabb, mint Afrikában húsz évvel ezelőtt. Ukrajnában válságos a fertőzöttség, Oroszországban egyenesen katasztrofális.

A társelnök úgy összegez: áldozni kell a felvilágosításra, a megelőzésre, ami nem kerül nagy összegbe, a módszertan pedig évek óta rendelkezésre áll. Csakhogy a magyarországi HIV/AIDS-munkát mindig is az állami érdektelenség, a csekély tudás, a diszkrimináció elleni szélmalomharc jellemezte.

Pedig nem kellene szemérmesen félrenézni!

TUDTA?
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), vagyis a szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Az ENSZ Közös HIV/AIDS Programja, az UNAIDS becslése szerint világviszonylatban 36,7 millióan lehetnek HIV-pozitívak.
Tavaly 2,1 millióan fertőződtek meg a vírussal, ami napi 5700 új fertőzést jelent. A múlt évben 1,1 millióan haltak meg AIDS-ben, körükben továbbra is a tuberkulózis a vezető halálok.
Magyarországon a HIV-pozitívak többsége Budapesten él. Mindenhol regisztráltak már eseteket – a legtöbbet Pest, Fejér, Bács-Kiskun és Hajdu-Bihar, a legkevesebbet Zala és Nógrád megyében. Itthon az első HIV-fertőzöttet 1985-ben, az első AIDS-beteget – aki műtét során fertőződött meg – a következő év végén diagnosztizálták.

Címkék: AIDS, hiv, prostitúció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.