Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 11. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Faktor

Új rendszert vezetnek be, órákig várhatunk a háziorvosnál

Új rendszert vezetnek be, órákig várhatunk a háziorvosnál

Változás a rendelőkben: hosszú várakozásra és alapos faggatásra kell készülni a háziorvosnál.

Nem szabadulunk majd könnyen a rendelőből. Jönnek az újfajta törzskartonok, ami miatt rengeteg kérdésre kell majd válaszolnunk a háziorvosnál. Sokkal többre, mint eddig!
A doktor érdeklődhet családi állapotunkról és iskolai végzettségünkről, de ami ennél is meglepőbb, hogy saját egészségi állapot szubjektív megítélésére is rákérdezhet. Az is kérdés lehet, hogy az orvoslátogatást követő 30 napban le akarjuk-e tenni a cigit, vagy hogy milyen gyakran eszünk mondjuk gyümölcsöt.

A faggatást a gyerekek se ússzák meg: várhatóan a házi gyerekorvosoknál is jócskán kibővül a kérdések repertoárja. A Pénzcentrum szerint a kérdőívek kitöltése komoly feladat, akár fél órába is beletelhet, mire az összes kérdésen átrágja magát a beteg és háziorvosa.

Mit szólnak az orvosok?
Ez azt jelenti, hogyha sokan vannak előttünk a rendelőben, akkor órákig várhatunk. De lapunknak nyilatkozott egy olyan orvos is, aki nem hajlandó megvárakoztatni betegeit.
Egy rendelési idő alatt 50-80 beteget látunk el. Erre egyszerűen nincs idő!
- mondta az egyelőre szabályozatlan rendszerről egy háziorvos.
Ha minden beteg kikérdezésére fél órát szánok, ki fog gyógyítani?! Rendelési időben erre fizikailag nincs lehetőség, azon túl pedig hogy rendeljem oda a beteget?
A tervezet szerint az orvosoknak meghatározott számú törzskarton kitöltése után pluszpénz járna.

Miért van erre szükség?
A Faktor ez Emberi Erőforrások Minisztériumánál érdeklődött az újításról. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szerint a kormány célja az, hogy az emberek állapota javuljon, és egészségesebbek legyenek, a betegségek kiszűrésében pedig a háziorvosoknak van nagy szerepe. Ezért aztán a törzskartonok célja az, hogy a háziorvosok minél több lehetséges rizikófaktort kiderítsenek, és felmérjék az emberek szokásait.
Azt viszont még nem tudni, hogy ez a változás mikor lép életbe, de a törzskartonra vonatkozó szabályozást december 31-ig kell kidolgozni.

Címkék: idő, orvos, patika, várakozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.