Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Új módszer a rák kezelésében

Új módszer a rák kezelésében

A kutatók felfedezték azt az enzimet, amely a sejtosztódás során sérült DNS-szálak javításáért felelős, s azt remélik, hogy egy napon új kezelési módszerek kifejlesztéséhez vezethet a rák, az Alzheimer- és a Prakinson-kóros betegek számára - írja a Fox News.

Ahogy az ember növekszik, úgy nő a sejtjeik száma, amihez szükséges a DNS-ek osztódása. Minden alkalommal, amikor ez a sejtosztódás történik, a sejtek genomja ki van téve a légzés során szervezetbe kerülő mérgező reaktív oxigén támadásának. Amennyiben ilyenkor megsérül a DNS, a sejtekbe szállított genetikai információ károsul, s ezek a genetikai mutációk olyan betegségekhez vezethetnek, amelyek a DNS-mutáció révén alakulnak ki. Ilyen a rák vagy az idegrendszeri betegségek.

Szerencsére a szervezet képes a DNS természetes javítására és most a Texasi Orvostudományi Egyetemen felfedezték, hogyan működik ez a folyamat. Ez új és az eddiginél hatékonyabb kezelést jelenthet a daganatos, valamint a korral összefüggő betegségek kezelésében.

A NEIL1 nevű enzimet már korábban is összefüggésbe hozták a replikációs folyamattal. Viszont működésének megfigyelése óriási hatással lehet a jövő orvostudományára. Hogyha például meg tudnák gátolni a NEIL 1 rákos sejtekbe való bejutását, az hatékonyabbé tenné azokat a gyógyszeres kezelésre.

Minden rák elleni gyógyszer elpusztítja a sejteket a DNS megtámadásával, mert ha a genom sérült és nem javítható, elpusztítja a rákos sejteket. Némi ellenállás miatt azonban a rákos sejtek a legtöbb esetben visszatérnek, és az ellenállás egyik mechanizmusa az említett javítási folyamat. De ha növelik a rákos sejtek érzékenységét a javulási folyamatra, úgy a gyógyszerekkel szemben is érzékenyebbek lesznek, így könnyebben elpusztíthatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország