Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. December 04. 12:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Új kötet Magyarország kulturális értékeiről és történelméről

Új kötet Magyarország kulturális értékeiről és történelméről

A magyar kulturális értékek tablójának, összegző jellegű műnek szánják az alkotók a Pillantás Magyarországra című kötetet, amely a Scolar Kiadónál jelent meg.

Illés Andrea, a könyv szerkesztője az MTI-nek elmondta: céljuk egy átfogó munka megalkotása volt, amelyből az olvasók ízelítőt kaphatnak Magyarország kulturális állapotáról.
Felidézte, hogy a kötet előzménye a Magyarország világörökségei című album, amely nyolc éve jelent meg, és azóta is a kapható. A szerkesztő szerint a Pillantás Magyarországra ennél átfogóbb vállalkozás, hiszen a kötet természeti, kulturális örökségek mellett bemutatja az ország történelmét is, a honfoglalás korától napjainkig.
A Magyarország arcai című fejezetben kaptak helyet a "kulturális ínyencségek" - emelte ki Illés Andrea. A könyv témakörök szerint tekinti át Magyarország sokszínűségét a kultúra tágabb értelmezésében, így a zenei, építészeti, irodalmi, filmes kitekintő mellett külön fejezet foglalkozik a természeti kincsekkel, a világörökségi védettséget élvező értékekkel, a gasztronómiával, a sporttal vagy például a vallási közösségekkel.
"Szerettünk volna a turisztikai könyvek mellé egy olyan jól forgatható kötetet, amelyből minden megtudható. A könyv bemutatja mindazt, amire büszkék lehetünk és ami érdekes lehet egy külföldi számára" - tette hozzá a szerkesztő. Megjegyezte, hogy természetesen nem fért el minden a mintegy 300 oldalon, de igyekeztek valamennyi magyar unikumot bemutatni, Lajkó Félixtől a romkocsmákig.
A könyv történelmi áttekintőjét történészek, a Történettudományi Intézet és a Közép-Európai Egyetem munkatársai, valamint Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója írta, a kulturális fejezeteket a témakörök szakértői, írók, zenészek, újságírók közreműködésével állították össze.
A kötetet mintegy ezer fotó illusztrálja, a képeket például a Magyar Távirati Iroda archívumából vásárolták, emellett több fotós - például Gordon Eszter, Csiffáry Gabriella - segített a képanyag összeállításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt