Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 13. 09:06, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Új gólyapár érkezett a gemenci fészekbe

Új gólyapár érkezett a gemenci fészekbe

Kedd reggel megérkezett a második madár is a Gemenc Zrt. bekamerázott fészkébe, ahol a fiatal fekete gólyapár azonnal neki is látott annak építésébe.

Az eddigi felvételek alapján úgy tűnik, hogy idén ennek az új párosnak az életét és költési időszakát követhetik nyomon a szakemberek és a madárbarátok.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektjének köszönhetően immár hatodik éve folytatódhat tudományos megfigyelés Európa legnagyobb ártéri erdejében. A fészekben a kezdetek óta egy pár – Tóbiás és Sára – költött, de úgy tűnik, hogy mostantól egy új korszak veszi kezdetét – derült ki a Gemenc Zrt. sajtóközleményéből.

Március elején egy fiatal hím fekete gólya landolt a fészekbe, kedden pedig megérkezett a társa is. A felvételek alapján a bekamerázott fészket megfelelőnek találták, hozzá is láttak annak rendbetételéhez, így a szakemberek bíznak benne, hogy idén is egy sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár él Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya. A fekete gólyák fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken olyan vastag, közel vízszintes villásan elágazó oldalág található, amely a fészek elhelyezésére alkalmas.

Tóbiást és Sárát továbbra is várják az erdész szakemberek, a nemzeti park munkatársai és a többszázezres rajongótábor.

Címkék: fekete gólya, Gemenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.