Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Július 03. 06:42, hétfő | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Új értékek a vármegyei értéktárban

Új értékek a vármegyei értéktárban

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa

A Zenebarátok Egyesülete által működtetett kórus több mint 25 éve alakult meg, zenekedvelő és a közösségi éneklésben örömet lelő felnőttekből. Alapító karnagy Kapus Béla tanár úr, aki 8 éven át, áldozatos munkával nevelte ki azt a zeneszerető és zeneértő gárdát, akik felnőtt korukban sem fosztották meg magukat a kóruséneklés élményétől.

Az egyesületet 22 éven át Lukács Ferenc vezette. Nagy lelkesedéssel, odaadással szervezte a kórus hivatalos ügyeit, az éves programtervezetet, találkozókat, hazai és külföldi utazásokat, ápolta a testvérkórusi kapcsolatokat. Kiemelkedő szerepe volt a kórus felvirágoztatásában, elismertetésében. Őt követte Szatmári Imre karnagy, aki több mint 17 éve vezette a Zenebarátok Kórusát. Vezetése alatt a kórus három alkalommal kapta meg a legmagasabb minősítést az amatőr kórusok között.

A vegyeskar jelenleg 40 fős tagsággal működik, az eltelt évek alatt több mint 250 fellépése volt itthon és külföldön. Mára 7 hazai és 2 külföldi testvérkórussal tartja a kapcsolatot.

A kórusművek előadásához a leggyakrabban zongorakíséret társul. Hosszú évek óta ezt a feladatot Bolla Julianna tanárnő látja el művész fokon a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusában.

Fontosabb szereplések és elismerések:

2005. november 26. Kiskunfélegyházán az Éneklő Magyarország rendezvény - Énekkarok minősítő hangversenyén a kórus „Ezüst Koszorú” minősítést kapott.

2014-ben az „Éneklő Magyarország” Országos Minősítőn harmadszorra is kiérdemelte az amatőr kórusoknak adható legmagasabb fokozatot, a „Hangversenykórus” címet.

A kórus többször kapott meghívást a bécsi „Internationales Adventsingen hangversenyre, Békés-tarhoson Kodály Zoltán egykori tanítványai évente megrendezik a „Zenei Napok” Kórustalálkozóját, melyen a kórus több hazai országos hírű kórusokkal együtt léphet fel.

2016-ban Bárdos-emlékmisén szerepelt a kórus a Mátyás-templomban.

2016-ban Olaszországban, 2017-ben Berlinben képviselte a kórus Magyarországot, és Kiskunfélegyházát.

2018 nyarán, Tordán, Korondon és Máriaradnán kapott a kórus fellépésre lehetőséget. 2018. december 9-én (advent második vasárnapján) a felújított hangversenyterem nyitó koncertjén vendégszerepelt a kórus Aradon a Kultúrpalotában. Azóta minden év advent 2. vasárnap a kórus Aradon lép fel és örvendezteti meg a hallgatókat.

2019. évben a hagyományosan megrendezett hangversenyek mellett a „Széljáró Balladás” népzenei együttessel közös hangversenyt adott a kórus tavaszi rendezvény nyitójára, ősszel pedig a székesfehérvári Alba Regia vegyeskart látta vendégül Kiskunfélegyházán.

2020 márciusában Székesfehérvárott járt a kórus és adott közös hangversenyt az Alba Regia kórussal, képviselte Kiskunfélegyháza zenei életét. Ez az év jelentős a kórus életében, októberben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Színesítették a műsort a meghívott vendég fellépők: Cseh Antal és Újvári Gergely operaénekesek, a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar, Pusker Imre zongora tanár.

2021 decemberében sikerült a hagyományos adventi hangversenyt ismét megszervezni, a szegedi AranyEzüst Quartett játékával emelte a koncert színvonalát.

2022 májusában két fellépése is volt a kórusnak, egy Kiskunfélegyházán a „Vidám tavaszi hangverseny”, melyen a Zenebarátok mellett a Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar vendégkórus örvendeztette meg a hallgatóságot. Ezt követő hétvégén a Zenebarátok kórusa utazott a szentesiekhez, ahol a XXVIII. Egyházzenei Találkozón közreműködött. A nyár előtti utolsó hangverseny emlékezetes marad a kórustagok számára, a Kiskun Múzeum kertjében könnyed dallamokkal várta közönségét a Zenebarátok kórusa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)