Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2020. Január 14. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Új anyagokat minősítettek dizájnerdrognak

Új anyagokat minősítettek dizájnerdrognak

Újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel.

Az elmúlt napokban lépett hatályba az a miniszteri rendeletmódosítás, amely alapján újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel. A hírt Rétvári Bence, a KDNP alelnöke jelentette be, aki szerint Magyarország Európában az elsők között alakította ki az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos szabályozást, amely alkalmazkodik az új dizájnerdrogok megjelenéséhez. Ez azért is fontos, mert - ahogy már korábban is megírtuk - a dizájnerdrogok vezetik a droghasználati toplistákat, illetve a kábítószer-használat miatti halálozások nagyobb része is ezeknek a szereknek köszönhető.

Mi az a dizájnerdrog?

A dizájnerdrogok nem természetes szerek - ezeket a szereket laboratóriumokban szintetizálják, és azért van belőlük ennyiféle, mert egy-egy pszichoaktív hatású anyag kémiai szerkezetének minimális módosításával hozhatók létre az újabb és újabb verziók. A dizájnerdrogok azért lehetnek vonzók a fogyasztók számára, mert olcsók. Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan mit tartalmaznak, mennyit lehet belőlük bevenni, és annak milyen hatása lehet. A dizájnerdrogok fogyasztása körülbelül olyan, mintha egy teljesen ellenőrizetlen gyógyszerkísérletben vennénk részt. Sokan belehalnak akár egyetlen adag elfogyasztásába is.

Fontos a prevenció

A dizájnerdrogok használatának és terjesztésének szabályozásában az jelent megoldást, ha nem az egyes konkrét szereket, hanem az anyagok fő összetevőjét tiltják. Így minden olyan szer, ami ezt a kémiai összetevőt tartalmazza, tiltólistára kerül. Emellett nagyon fontos, hogy a prevenciós programokkal egyre több fiatalhoz elérjenek a legfontosabb információk. Rétvári Bence szerint jelenleg a célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat - tette hozzá.

Címkék: dizájnerdrogok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 18:48, szerda | Helyi

Logisztikai szakmai nap a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumában

A 13. és a 14. évfolyamos logisztikai és szállítmányozási ügyintéző tanulók és szaktanáraik részvételével 2020. január 21-én logisztikai szakmai napot tartott a Közgé.

2020. Január 22. 15:16, szerda | Helyi

A József Attila Általános Iskola kiemelkedően szerepelt a Diákolimpián

A Magyar Diáksport Szövetség 2020. január 22-én, szerdán tartotta a 2018/2019-es tanév Diákolimpia pontversenyének eredményességi díjátadóját.

2020. Január 22. 15:12, szerda | Helyi

Több millió autót hív vissza a Honda és a Toyota

A Honda és a Toyota összesen több mint 6 millió autót hív vissza a légzsákok esetleges meghibásodása miatt.

2020. Január 22. 15:02, szerda | Helyi

Személyszállításra is alkalmassá tehető drónprototípust mutattak be Jakabszálláson

Bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson szerdán.