Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2020. Január 14. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Új anyagokat minősítettek dizájnerdrognak

Új anyagokat minősítettek dizájnerdrognak

Újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel.

Az elmúlt napokban lépett hatályba az a miniszteri rendeletmódosítás, amely alapján újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel. A hírt Rétvári Bence, a KDNP alelnöke jelentette be, aki szerint Magyarország Európában az elsők között alakította ki az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos szabályozást, amely alkalmazkodik az új dizájnerdrogok megjelenéséhez. Ez azért is fontos, mert - ahogy már korábban is megírtuk - a dizájnerdrogok vezetik a droghasználati toplistákat, illetve a kábítószer-használat miatti halálozások nagyobb része is ezeknek a szereknek köszönhető.

Mi az a dizájnerdrog?

A dizájnerdrogok nem természetes szerek - ezeket a szereket laboratóriumokban szintetizálják, és azért van belőlük ennyiféle, mert egy-egy pszichoaktív hatású anyag kémiai szerkezetének minimális módosításával hozhatók létre az újabb és újabb verziók. A dizájnerdrogok azért lehetnek vonzók a fogyasztók számára, mert olcsók. Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan mit tartalmaznak, mennyit lehet belőlük bevenni, és annak milyen hatása lehet. A dizájnerdrogok fogyasztása körülbelül olyan, mintha egy teljesen ellenőrizetlen gyógyszerkísérletben vennénk részt. Sokan belehalnak akár egyetlen adag elfogyasztásába is.

Fontos a prevenció

A dizájnerdrogok használatának és terjesztésének szabályozásában az jelent megoldást, ha nem az egyes konkrét szereket, hanem az anyagok fő összetevőjét tiltják. Így minden olyan szer, ami ezt a kémiai összetevőt tartalmazza, tiltólistára kerül. Emellett nagyon fontos, hogy a prevenciós programokkal egyre több fiatalhoz elérjenek a legfontosabb információk. Rétvári Bence szerint jelenleg a célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat - tette hozzá.

Címkék: dizájnerdrogok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 12:46, péntek | Helyi

Utoljára még elbúcsúztak a félegyházi vágóhídra vitt állatoktól

Ma (július 10-én) transzparensekkel vonultak fel a Hungary Animal Save Mozgalom aktivistái a kiskunfélegyházi Hungary-Meat vágóhíd előtt.

2020. Július 10. 12:14, péntek | Helyi

Gazdag programokkal várta a gyerekeket az öko-élménytábor

„Zöldnyomon járunk” címmel öko-élménytábort szervezett a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár felsőtagozatos diákok részére.

2020. Július 09. 13:45, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Július 09. 08:18, csütörtök | Helyi

Idén is lesz Kurultaj

A rendezvény célja a dicső lovasnomád elődökre való közös megemlékezés. A Magyarság legnagyobb hagyományőrző eseményére minden magyar lovas-hagyományőrzőt szeretettel várnak.