Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2014. Július 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

UHT-tej-ellenőrzés: időszerű volt a minisztériumi vizsgálat elrendelése

UHT-tej-ellenőrzés: időszerű volt a minisztériumi vizsgálat elrendelése

Időszerű volt az ultra pasztőrözött (UHT) tejek ellenőrzésének pénteki minisztériumi elrendelése, régóta kérik az ágazat szereplői, hogy a kormányzat is hathatósan járuljon hozzá a piaci tisztuláshoz.

Fejtette ki ezt Lukács László agrárszakértő, a Tejtermék Tanács korábbi ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a tejtermelők azért szorgalmazták az UHT-tejek származási vizsgálatának hatósági elrendelését, mert az UHT-tej leginkább külföldről - a vélelmek alapján főként tisztességtelenül, áfa-csalással - kerül a magyar boltok polcaira és ez piaczavaró tényező a tejtermelők szerint.

A tisztességtelen piaci szereplők elleni fellépést az is indokolja, hogy - a tervek szerint - 2015-ben megszűnik az unióban a tejkvóta rendszer. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok és a piaci szereplők lényegében annyi tejet termelnek, amennyire képesek. Ezért erre a helyzetre a magyar tejágazatnak piaci szervezettség tekintetében fel kell készülnie.

A szakember emlékeztetett: ez a munka évek óta folyik az ágazatban, de a piaci szereplők felkészültsége eltérő e tekintetben, más szinten állnak a termelők, a feldolgozók és a kereskedők is. A tejtermelők az elmúlt öt évben mintegy 200 milliárd forintot fektettek be a felkészülés érdekében a technológiai fejlesztésbe. Ennek alapján például - a hatékonyság miatt, amely az uniós élmezőnyben van - még az egyik legalacsonyabb uniós felvásárlási árral is (amely Magyarországon van) általában nyereségesen tudtak működni a múlt évben.

A feldolgozóknál viszont már más a helyzet, mivel ott jelentős befektetésekre volna szükség, amelynek támogatására ígéretet is kaptak az élelmiszeripari cégek korszerűsítését célzó pályázati forrásokból. Ezt a lehetőséget a feldolgozók már nagyon várják. A legfelkészületlenebb a kereskedelem, mivel a kereskedők nem képesek - esetleg nem is akarják - maguk közül kiszűrni a tisztességtelen piaci szereplőket.

Ez azért veszélyes, mert a várható kvótakivezetés új piaci helyzetet eredményez majd, ami a mostaninál várhatóan zavarosabb lesz eleinte. A zavaros helyzetet kihasználva pedig előreláthatólag megjelennek majd azok a cégek, amelyek rövid távú piaci érdekeik céljaira ezt ki akarják használni.

A magyar belső piac védelme érdekében azonban ezeket a szereplőket - előre, ha lehet megelőző jelleggel - ki kell szűrni, már a jelenlegi ellenőrzés is erre irányul. A mostani tejpiaci szervezettséget ugyanis 2015-ben, és az azt követő években szintén meg kell tartani, vagy inkább javítani kellene - volt az agrárszakértő véleménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.