Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 23. 09:16, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Túratippek 9. - A Jági tanösvény

Túratippek 9. - A Jági tanösvény

A Pilisszentivánon található Jági tanösvény igazi paradicsom a gyerekeknek!

Tökéletes családi túralehetőség: a Jági tanösvény

Könnyű, sikerélményt jelentő terep, fahíd, forrás és egy tó, telis-teli békával. Mi kell ennél több, hogy gyerekeink szívesen velünk tartsanak? A tanösvény bejárása minden szempontból egyszerű, ezért kicsi gyerekekkel is bátran nekivághatunk. Néhány órás, élményekkel tűzdelt, kellemes sétára számíthatunk.

Hol található?
A kirándulóhely autóval és tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető, Pilisszentivánról érhető el.
Autóval Budapesttől (indulási helytől függően) kb. háromnegyed -, vagy egy órát vesz igénybe az út (kb. 30 km). Budapestről indulva Solymár felől érdemes megközelíteni a Pilisszentivánt és a tanösvényt. Ha beérünk a településre, a sportpályát mutató táblákat kell követni, majd a jelzésnél balra fordulni. Hamarosan elérjük a Villa Negra étterem parkolóját.
A Sportpálya mellett, a Villa Negra étterem parkolójában lehet hagyni az autónkat. Parkolási díjat nem kell fizetni.
Budapestről az Árpád-hídtól a Pilisszentivánra induló busszal juthatunk el a tanösvényhez.

Mikor látogatható?
A Jági tanösvény minden évszakban szabadon látogatható.

Milyen korosztálynak ajánlott?
A tanösvény végigjárása alapvetően minden korosztály számára vállalható. Csecsemőket, egészen pici gyerekeket érdemes hordozóban, kendőben vinni, mert babakocsival az út nem járható, több helyen kell falépcsőkön átkelni, ahol a babakocsival való átjutás nehézségekbe ütközne. Néhány éves gyerekek már bátran gyalog is nekivághatnak az útnak, ha elfáradnak, két helyen is van kiépített pihenő, ahol asztalok mellett, padokon meg lehet pihenni. A gyerekek számára a hidak, a kerítésen átívelő falépcsők, a kilátó és a patak mind rendkívül izgalmassá teszik a kirándulást.

Milyen erőnlétet igényel a tanösvény bejárása?
A tanösvény bejárása átlagos erőnlétet igényel. Az ösvények szintkülönbsége elhanyagolható, gyakorlatilag végig sík talajon lehet haladni, erdei ösvényeken, ahol még kiálló kövek, sziklák is alig-alig akadnak az úton.

Milyen hosszú a tanösvény?
A tanösvény kb. három és fél km hosszú. Erőnlétünk, kedvünk szerint azonban további útszakaszokkal is kiegészíthetjük a kirándulásunkat. A lehetséges további útvonalakról, érinthető látnivalókról a tanösvény elején elhelyezett, térképpel ellátott tábla ad útmutatást.
Mennyi időt vesz igénybe a tanösvény bejárása?
A túra időtartama nagymértékben függ a résztvevők állóképességétől és attól, hogy egyéb tevékenységekkel (eszem-iszom, játék, pihenés, békavadászat a tónál) hányszor szakítjuk meg az utunkat, illetve hogy a tanösvény bejárásán túl milyen célpontok elérésével fűszerezzük a kirándulásunkat. Amennyiben csak a tanösvényt járjuk végig, az útvonal kényelmes tempóban oda-vissza még kisgyerekekkel is kb. két-három óra alatt végigjárható.

Milyen természeti látványosságokkal találkozhatunk itt?
A kirándulás a sportpálya melletti Villa Negra étterem parkolójából indítható, a tanösvény elejét egy kihelyezett információs tábla jelzi. Egy kis ösvényen kell elindulni az erdőbe, majd néhány méter után már el is érkezünk a balra bemutató kis táblához, ami a tanösvény első állomásához vezet. Ezután a fák törzsén fehér alapon zöld levéllel jelzett turistaösvényt kell követni és ezek mentén felkeresni a tanösvény további öt állomását.
Innen érkezünk a Jági-tóhoz, melyhez ez kis épített kapun és lépcsőn keresztül juthatunk fel. Itt egy kis, a víz fölé hajló kilátó segíti, hogy megleshessük a tóban élő élőlényeket. A vízben számos béka és apró halak találhatók. Nyáron találkozhatunk még itt vadkacsákkal, gyíkokkal, lepkékkel és mindenféle bogarakkal is. Innen tovább haladva elérjük az első pihenési lehetőséget, asztalt kis padokkal. Tovább haladva kis fahídon kell átkelni egy patakmeder felett, majd elérünk egy kiáltóhoz, melyről gyönyörködhetünk a környező panorámában. Ezt követően fából készült létrán kell átjutni egy kerítésen, majd hamarosan megérkezünk a Hársas-forráshoz, ahol iható vizet és pihenésre alkalmas padokat, asztalt találunk. Az út az erdőben vezet tovább a következő kerítésen átívelő lépcsőig, majd innen már újra erdei ösvényen haladunk kifelé a tanösvényről. Az út elvezet egy méhészet mellett, itt fokozott figyelemmel kell áthaladni. Az egész tanösvény egy kör formát zár le, így a tanösvényről kiérve a parkolóba jutunk, ahol az autót hagytuk.

Milyen jelzést kell követni?
A tanösvény saját jelölése egy fehér alapra felfestett zöld levélke. A tanösvény jól jelzett, gyakorlatilag lehetetlen eltévedni, vagy letérni a megfelelő ösvényről.

Van-e lehetőség megpihenni? Van-e kijelölt tűzrakó hely?
A tanösvény mentén két helyen padokkal és asztallal ellátott kiépített pihenőhely várja a kirándulókat. A pihenőhelyek kb. az út első és második harmadánál találhatók. A második pihenőhelynél iható vizű forrás is fakad.

Mit kell még tudni a tanösvényről?
A tanösvénynek hat állomása van, melyeken a terület geológia, állattani, növénytani értékeit ismerhetjük meg. A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztatása szerint a nemzeti park Zöld Pont irodájában és a faluban lévő kisboltokban kapható egy ismertető füzet, mely további információkkal szolgál a tanösvényről. A tanösvény Európa Diplomás és védett területen vezet keresztül, óvjuk fokozottan a természeti értékeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.