Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 10. 09:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Túratippek 8. - Balatoni gyalog túra

Túratippek 8. - Balatoni gyalog túra

Darnay-Dornyi Béla emléktúra útvonal

Keszthely – Gyenesdiás (Felgyenes) – Kirándulóközpont (Nagymező) – Kerek-hegy (Festetics-kilátó) – Pető-hegy (Berzsenyi-kilátó) – Padkő-kilátó – Kitaibel Pál kilátó (Vonyarcvashegy) – Batsányi- (Pap-hegy) és garga-hegyi Bél Mátyás-kilátó (Balatongyörök)

Erőssége: Közepes túra (néhány emelkedővel)
Út minősége: jórészt jelölt turistautakon
Menetidő: 3ó 55p
Távolság: 12 km
Szintkülönbség: 305 m

A Keszthely belvárosából együtt futó kék és piros jelzéseken Gyenesdiásra kiérve aszfaltos út (Lőtéri út) vezet fel a térség kirándulóközpontjához a Nagymezőre, ahol Erdei tornapálya és elegáns esőbeálló fogadja az idelátogatót.
Kis pihenő után a Kerek-hegy Kék jelzésén felkapaszkodhatunk a Festetics-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a felhagyott kőbányákra.
Innen utunk visszafelé vezet egészen a sárga jelzésig, amely enyhe emelkedők után az Sárga jelzésű ösvényen felvisz a Berzsenyi-kilátóhoz, ahonnan tiszta időben még az Alpok hegyeit is láthatjuk.
Az edzettebbek kis kitérőt tehetnek a Pad-kő kilátóhoz, mely a Büdöskúti Arborétum alatt található, gyönyörű, tölgyesekkel övezett úton. Aki viszont mérhetetlen feketefenyő-illatra vágyik, a piros jelzésen a Hosszú-völgyben folytassa útját, majd a Malacostető nyiladékán keresztül kanyarogva ereszkedhet alá a Zöld jelzésen a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál-kilátóig.
Itt utunk a falu fölött vezet a balatongyöröki Zsölle-háton át a Bélapi pihenőig, melyet a helyiek Szalonnázónak neveznek. Innen könnyűszerrel érhetjük el utunk utolsó két állomását a Sárga jelzés mentén található Bél Mátyás-kilátót, valamint a Piros jelzés végén található Batsányi-kilátót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.