Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 27. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Tünet vagy betegség?

Tünet vagy betegség?

HA A VÉRNYOMÁSRÓL esik szó, mindenki a magas értékekre gondol, míg az alacsonyra azt szoktuk mondani, örüljünk neki, legalább nem kapunk infarktust.

Azért ez nem ilyen egyszerű, az alacsony vérnyomás is járhat kellemetlen tünetekkel.

MODELLALKATÚAK BETEGSÉGE?


Az alacsony vérnyomás többnyire tünetmentes, így kezelést sem igényel.

A krónikusan nagyon alacsony vérnyomás azonban károsíthat egyes agyi funkciókat, pszichés problémákhoz vezethet. Jellemző tünete lehet a fáradékonyság, a nyugtalanság, a motiváció hiánya, a lelassulás, a csökkent szellemi teljesítmény; hirtelen felálláskor jelentkezhet szédülés, káprázás, romolhat a memória és a figyelem. Ugyan az okát nem tudják pontosan megállapítani, de ha a szülőkre jellemző, akkor a gyerek is örökölheti. A mozgáshiány és a stressz növeli az előfordulás gyakoriságát, leginkább a vékony alkatú, magas, fiatal nőket érinti.

MIKOR JELENTKEZIK?


Előfordulhat a várandósság kezdeti szakaszában vagy tartós ágynyugalom esetén is. Sokszor már meglévő betegségek mellett jelenik meg, például a pajzsmirigy-alulműködés, mellékvese- vagy agyalapimirigyelégtelenség esetén is felléphet.

Bizonyos pszichiátriai vagy szívgyógyszerek is okozhatják. Cukorbetegeknél szintén megfigyelték, mivel a tartósan magas vércukorszint károsíthatja a vérnyomás-szabályozás rendszerét. Táplálkozási hiányosságok is előidézhetik, főként a B12-vitamin és a folsav hiányára mutattak ráa kutatók.

HÉT DOLOG, AMIT TEHETÜNK

1. Ha nem kóros, de kellemetlenül alacsony a vérnyomásunk, az orvosok az aktív életet, a mozgást javasolják. A kompressziós harisnya viselése is segíthet, mert serkenti a lábban a keringést, nem engedi a pangást.

2. Meg kell nézni, mennyi folyadékot – elsősorban vizet – iszunk egy nap, mert ha keveset, akkor emelni kell a dózist legalább 2-2,5 literre.

3. Átmenetileg a koffeintartalmú italok is hasznosak, így reggel egy erős kávé vagy forró csoki életet lehel az alacsony vérnyomástól szenvedőkbe.

4. Az indiai ayurvédikus orvoslás a mazsola eszegetését javasolja. Áztassunk 30-40 szem mazsolát éjszakára egy pohár vízbe. Reggel, éhgyomorra együk meg, sőt a vizet is igyuk meg hozzá. Továbbá segíthet napi 4-5 szem mandula, fekete ribizli vagy 15-20 szem földimogyoró elfogyasztása is, feltéve, hogy nem vagyunk rá allergiásak.

5. A bazsalikomról is úgy tartják, hogy előnyös, mert gazdag C-vitaminban, magnéziumban, káliumban és pantoténsavban. Forrázzunk le 10-15 bazsalikomlevelet, adjunk hozzá mé zet, és reggel éhgyomorra igyuk meg.

6. A nyers cékla leve is segíthet. Egy héten át mindennap igyunk meg belőle egy pohárnyit reggel és este.

7. Kerüljük a forró vizes zuhanyt és fürdőzést. Éjszakai alváskor kissé emeljük meg a fejet, reggel kerüljük a hirtelen felkelést. Hasonlóképpen kerülnünk kell a nehéz tárgyak emelését, az erőlködést.

MI IS A VÉRNYOMÁS? Mérhető a testben keringő vér nyomása. Mivel ez változik, amikor a szív összehúzódik és elernyed, ezért két értékkel fejezik ki: az első szám a szisztolés nyomás, a második a diasztolés. A normál vérnyomástartomány a 120/80 érték körül van, ám az életkor előrehaladtával elfogadható némi emelkedés, de csak a 140/90 alattit tekintjük egészségesnek. E felett már gyógyszeres kezelést rendelhet el az orvos. Tartósan alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a szisztolés érték nem éri el a 100-at.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.