Városlista
2020. december 2, szerda - Melinda

Hírek

2020. Október 21. 11:04, szerda | Helyi
Forrás: hirado.huA C- és a D-vitaminok elengedhetetlenek az erős immunrendszerhez.

Túladagolható-e a C- és a D-vitamin?

Túladagolható-e a C- és a D-vitamin?

A C- és a D-vitaminok elengedhetetlenek az erős immunrendszerhez.

A vitaminok két fajtája a zsírban és a vízben oldódók. A D-vitamin zsírban oldódik, így szervezetünk hosszabb időre képes elraktározni. Míg más vitaminokat élelmiszerek útján juttatjuk a szervezetünkbe, a D-vitamint a napfény hatására a test is elő tudja állítani.

A D-vitaminnal jól feltöltött szervezet hetekig, de akár hónapokig is képes elegendő mennyiséghez jutni.

A zsírban oldódó vitaminok hátránya, hogy túladagolhatók. Túladagolás akkor alakulhat ki, ha magas dózisban, hosszú távon és táplálék-kiegészítő formában fogyasztjuk.

A napi ajánlott beviteli mennyiség 2000 nemzetközi egység, de klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy napi 10 000 nemzetközi egység hosszas bevitele sem okoz kockázatot. A természetes D-vitamin-bevitelt nem lehet túladagolni.

A zsírban oldódó D-vitaminnal ellentétben a C-vitamin vízben oldódik, így ezt a szervezetünk nem raktározza el. Ezt napról napra pótolnunk kell valamilyen élelmiszer vagy tabletta formájában. A szív- és érrendszeri betegségek legtöbb formája, az ízületi betegségek, a rák, egyes szembetegségek, pajzsmirigybetegségek, májbetegségek, valamint tüdőbetegségek esetén különösen érdemes odafigyelni a C-vitamin rendszeres bevitelére.

A természetes ételek formájában bevitt túlzott mennyiségű C-vitamin esetében a túladagolás teljes mértékben kizárható.

A különböző kiegészítők szedése nagy mennyiségben hasmenést okozhat, illetve növelheti a vizeletben lévő húgysav szintjét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a megnövekedett húgysavszint vesekövet okoz a szervezetben.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 01. 16:53, kedd | Helyi

Humánmeteo: megvisel a csípős hideg

Szerdán nem érkezik front az ország fölé. A reggeli időszakban fagyni fog, de délután sem lesz túl meleg.

2020. December 01. 16:08, kedd | Helyi

Felfüggesztik a magyar megyei matricák eladását

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. november 30-án leállította a megyei matricák értékesítését a viszonteladók körében.

2020. December 01. 16:00, kedd | Helyi

Akár félmilliárd forintra bírságolható a magyar vásárlóknak rosszabb terméket kínáló multi

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség 2022 májusától, miután az Országgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta a fogyasztóvédelmi törvény módosítását

2020. December 01. 13:44, kedd | Helyi

Ezeket a családtámogatási kedvezményeket szavazta meg az Országgyűlés

Ismertette a családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program új elemeinek részletszabályait, amelyeket kedden megszavazott az Országgyűlés.