Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2017. Szeptember 26. 17:11, kedd | Belföld
Forrás: mti

Túl magas nikotinsavat mértek egy sportolóknak szánt élelmiszerben

Túl magas nikotinsavat mértek egy sportolóknak szánt élelmiszerben

A termék nikotinsav-tartalma meghaladja az ajánlott napi mennyiséget. Mellékhatása lehet: arcpír, viszketés, száraz bőr, hányinger, diszpepszia, szívritmuszavar...

Túl magas nikotinsav (niacin) tartalmat mutatott ki a német hatóság egy Amerikai Egyesült Államokból (USA) származó, sportolóknak szánt Musclepharm Assault MP nevű készítményben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett riasztás szerint. A Nébih közölte, hogy a niacin túlzott bevitele olyan kellemetlen mellékhatásokkal járhat, mint például a hányinger.

A Nébih honlapja szerint a német hatóság a készítményben 100 grammonként 178,5 milligramm nikotinsavat mért. A termékből naponta 14,5 grammot ajánlott fogyasztani, amelynek 25,9 milligramm nikotinsav-tartalma meghaladja az ajánlott napi 10 milligramm mennyiséget.

Közölték azt is, hogy a termék az internetes kereskedelemben kapható Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon is.

A hatóság hozzátette, hogy az elsősorban testépítőknek szánt élelmiszer az internetes forgalomban több ízesítésben és kiszerelésben kapható. A termék leírása szerint a készítmény edzés előtti kiegészítő, amely növeli a teljesítményt, javítja az állóképességet és a mentális koncentrációt.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a terméket egészségük megóvása érdekében ne fogyasszák.

A hivatal tájékoztatott, hogy a túlzott mennyiségű niacin bevitele olyan kellemetlen mellékhatásokkal járhat, mint például arcpír, viszketés, száraz bőr, hányinger, diszpepszia, szívritmuszavar (aritmia).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni