Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 14. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Túl bonyolult?

Túl bonyolult?

Rezsicsökkentés helyett valódi spórolást jelent a családi és lakóházak energiahatékonysági korszerűsítése.

Hiába a lakossági szándék, ha a beruházás, korszerűsítés, felújítás túl sokba kerül, kevesen vágnak bele efféle munkálatokba. Ha viszont a kormány adókedvezményekkel, vagy éppen az uniós támogatásokkal ösztönözné az ilyen munkákat, talán több háztartás szigetelne, váltana korszerű nyílászáróra, fektetne napelemekbe.

A családi otthonok energetikai felújítására azonban nem jut pénz: tavaly ősszel közölte Lázár János, nem jár a vissza nem térítendő támogatás a magyaroknak. Akkor a miniszter úgy érvelt, az unió tiltása miatt nem kaphatunk pénzt ilyen célra. Később kiderült, ez nem teljesen igaz – Lázár állítását cáfolta az unió. Igenis oda lehet adni a pénzt – csaknem 90 milliárd forintról lenne szó – közvetlenül is a lakosságnak energiahatékonysági beruházásokra.

Múlt héten Jávor Benedek Európa parlamenti képviselő jelentette: egy birtokába került kormányzati rendelet szerint az ok, amiért nem igényelhette a lakosság ezt a pénzt, igencsak banális.

A kormány ebben a dokumentumban ugyanis a hazai intézményrendszer elégtelenségére hivatkozva vonja meg a pénzeket. Vagyis nem az EU, nem is a lakossági szándék áll hárommillió korszerűtlen, energiapazarló otthon felújításának útjában, hanem az, hogy az elmúlt években nem tudtak olyan intézményrendszert felállítani, amely megbízhatóan tudná elosztani és fogadni az uniós pénzeket, amelyek erre a célra érkeznek. A kormány szerint a rendszer rendkívül bonyolult és rugalmatlan. Az Energiaklub szerint valójában nem olyan bonyolult a rendszer, hiszen Szlovákiában, Csehországban és Bulgáriában már léteznek ilyen programok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.