Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Január 19. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Tükröm, tükröm..

Tükröm, tükröm..

Érdekességek a tükörről.

Az emberi arcmás a sokáig luxuscikknek számító, a misztikummal egybe fonódó tükör feltalálása előtt csak a sima vízfelület, azaz a víztükör adta vissza. A mai háztartásokban már alapfelszerelésnek számító tükör azonban érdekesebb annál, hogy csak a reggeli fésülködés eszköze legyen.

A tükör eredete:
A magyar tükör elnevezés a török töker - kerek szóból ered. Ez utal a tárgy kezdetben többnyire kerek formájára is. A török latin neve „speculum”. Az ebből származó spekulálás szavunk pedig eredetileg a tudományos vizsgálódást jelentette.

Az első tükrök a nagyon hamar oxidálódó fényesre csiszolt fémlemezkék voltak a középkori tükörkészítés elterjedéséig. A ma is használt tükrök első darabjai Murano szigetén születtek meg.

A tükör megtestesülései:
Az ókori görögök szerint a tükör a lelket szimbolizálta, ahová azt csapdába lehetett zárni, míg Egyiptomban az élet szót használták a tárgyra.

A történelem folyamán később a művészetekben is fontos szerepet kapott: a nemes tulajdonságokat, legfőképp a bölcsességet jelképezte.

Azonban a tükör szép lassan az emberi hiúság megtestesítőjévé vált, így volt, ahol – pl. kolostorokban - azokat be is tiltották.

A tükrök köré számos babona szövődött:
Tükröt eltörni szerencsétlenséget jelent, mert károsítjuk a lelkünket. Törött tükörbe nézni nem ajánlott, mivel az ördög van benne.

A kisgyermekeket és a várandós nőket távol tartották a tükröktől, hogy előbbiek ne legyenek betegesek, utóbbiak pedig ne lássák meg a saját nyitott sírjukat.

A minket érintő leginkább megszívlelendő hiedelem a hálószobával kapcsolható össze.

Abban a helyiségben még a Feng Shui szerint se legyen tükör, amiben alszol, mert álmatlanságot és párkapcsolati gondokat okozhat.

Tükör az otthonunkban:
A jól kiválasztott tükör a hálószobán és a zsírosodás miatt értelem szerűen a konyhán kívül bármelyik helyiség dísze lehet. A díszesebb darabok nemcsak dekorációs elemként hasznosíthatók, de emellett a teret is megnövelik, mivel fénnyel töltik meg azt. Azonban azzal vigyáznunk kell, hogy mi az, amit visszatükröz!

A tükröt egy nem megszokott forma, vagy egy rendhagyó keret tehet egyedibbé.

Bátran kísérletezzünk a régies hatású, díszített darabokkal a nagyobb nappalikban. A praktikus, esetleg akasztókkal kombinált tárgyak inkább az előszobákba kerüljenek felhelyezésre. Divatosak most a mozaikos vagy a több darabból álló variációk is.

(Címlapfotó: illusztráció / forrás: internet)

Címkék: tükör

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM