Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2014. Október 24. 11:24, péntek | Helyi
Forrás: - szerk. -

Tudatos felkészülés az őszi-téli közlekedésre

Tudatos felkészülés az őszi-téli közlekedésre

A megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyok miatt fokozott balesetveszéllyel kell számolni a közlekedőknek.

Az őszi időszakban rövidülnek a nappalok, gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is nehezíti a közlekedést. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét, illetve saját magát is ezekre a körülményekre.

Az őszi és a téli hónapokban bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai főként a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Ebben az időszakban általában a menetidő is nő, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A késéseket soha ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe hozzák magukat, családtagjaikat, valamint más közlekedők testi épségét és életét. A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, valamint mások értékeire, mint ahogy azt másoktól elvárják.

Az őszi-téli átállás során fontos:

  • a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése
  • a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő használata
  • nagyobb követési távolságot tartva, lassabban vezetni
  • utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett és a célállomás szerinti országban vezettek-e be az időjárási körülmények miatt valamilyen korlátozást, például a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használatát
  • a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni vezetéstechnikai pályákon
  • a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván
  • huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is
  • érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról, hiszen adott esetben biztonságosabb, ha nem személygépkocsival indulunk útnak.

Kérjük, vegyék figyelembe ajánlásainkat! Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 11:29, kedd | Helyi

A pálmonostorai általános iskola 110 éves fennállását ünnepelték

Az 1912-ben alapított Gárdonyi Géza Általános Iskola fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték csütörtökön Pálmonostorán.

2022. November 29. 08:26, kedd | Helyi

Nem lehet elodázni a vízlépcső megépítését Csongrádon

A vízlépcső kérdése, Bokros önállósága és a közterületek állapota is felmerült a legutóbbi városi közmeghallgatáson.

2022. November 29. 08:18, kedd | Helyi

Műlencse. De mi is ez valójában?

A szürkehályog-műtét ma már rutinműtétnek számít a látás helyreállításában.

2022. November 29. 08:15, kedd | Helyi

Keressük a megye legszebb adventi koszorúját

Meggyújtottuk az első lángot az adventi koszorún. Otthonainkban és közösségeinkben egyaránt.