Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 20. 09:41, szerda | Helyi
Forrás: agrarszektor.hu

Trükkökkel a csigák ellen

Trükkökkel a csigák ellen

A meztelen csigák szinte minden évben borsot törnek a kertészek orra alá, képesek ugyanis nagyon rövid idő alatt akár az egész veteményest kiírtani.

Nem reménytelen azonban a helyzet, hiszen rengeteg olyan házi praktika létezik, amellyel távol tarthatjuk a csúszómászókat a növényeinktől, ráadásul ezekkel a trükkökkel költséghatékonyan megúszhatjuk a védekezést. Összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyeket a leggyakrabban alkalmaznak a kertészek a csigák ellen.

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelen csigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen, ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb és talán legsikeresebb házi praktikákat, amelyekkel távol tarthatjuk a nem kívánatos csúszómászókat a kertünktől.

A sörcsapda talán az egyik leggyakrabban használt módszer: edénybe öntünk egy kis sört, amelyet kicsit beásunk a földbe, és a csigák vonulási útjába rakjuk. Ez odacsalogatja őket, belemásznak, és elpusztulnak. Néhány kertész szerint ugyanez a módszer cukros élesztővel is tökéletesen működik. Mások szerint, ha vasport szórunk a csigák vonulási útjára, és abból a nedvesség miatt rozsda lesz, akkor a csigák szintén elkerülik majd növényeinket. Meglepő, de van olyan kertész akinél a zabkorpa vált be, ha ugyanis azt megeszik a csigák, akkor megdagad bennük, amelyek így végül kiszáradnak, és elpusztulnak. Sokan a tojáshéj mellett teszik le a voksukat, érdemes ugyanis összeaprított tojáshéjat szórni a csigák vonulás útjára, illetve a növények köré, ez ugyanis megsebzi az állatokat, amelyek így távol maradnak majd a veteményesünktől.

Ugyanakkor mi a legtöbb kertben bevált, és szinte minden kertész szerint ez az egyetlen 100 százalékos védekezési módszer a csigák ellen, az az indiai futókacsa. Ennek a kacsának ugyanis az egyik kedvenc tápláléka a csiga, és szinte porszívóként működik a veteményesben.

Ha növényvédő szerrel szeretnénk távol tartani a csigákat a növényeinktől és a kertünktől, akkor is van néhány lehetőségünk. A meztelen csigák ellen használhatunk különböző metaldehid hatóanyag-tartalmú csigaölő szereket, magnézium-szilikát hidrát hatóanyag-tartalmú csigatávoltartót és Phasmarhabditis hermaphrodita, Steinernema feltiae (EN05) hatóanyag-tartalmú parazita fonálférgeket is.

A legfárasztóbb, viszont talán az egyik leghatékonyabb módszer az, ha kézzel szedjük össze a csigákat a hajnali vagy az éjszakai órákban. Ha forró vízbe tesszük őket, akkor azonnal elpusztulnak.

Címkék: csigák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.