Városlista
2020. július 2, csütörtök - Ottó

Hírek

2020. Május 28. 11:33, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Trianon 100 – Emlékező videóval készülnek az Összetartozás Napjára

Trianon 100 – Emlékező videóval készülnek az Összetartozás Napjára

Az Összetartozás Napjára készülnek szerte a Kárpát-medencében. Június 4-én, vagyis jövő csütörtökön lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot.

A járvány miatt a tömegrendezvények elmaradnak, ezért itthon és külhonban is emlékező videókat forgatnak – hangzott el az M1 Híradójában.

Történelmi helyszínen, Zebegényben forgatott kisfilmet a Magyar Állami Operaház. Ők videóval emlékeznek meg Trianon századik évfordulójáról. A szózatot, a himnuszt és a Boldogasszony Anyánk kezdetű népdalt énekeltél el. A forgatásban az Operaház csaknem száz művésze vett részt, zenészek és énekesek.

„Felkérésre rögtön úgy éreztem jönni kell, jönni kell ide a kollégáimmal együtt és meg kell emlékezni erről a száz év Trianonról, ami egy nagy tragédia, de mégis összetart bennünket” – fogalmazott Gazdag Ferenc hegedűművész, a Magyar Állami Operaház zenekari tagja.

Az Operaház évek óta különleges műsorral készül az évfordulóra. De a járvány miatt ezek most elmaradnak.

„Ezek ugye nem eljátszhatóak jelen helyzetben, ezek a beltéri előadások, az egyik az kétezres a másik hat-hétszázas együttlétet jelent zárt térben, úgyhogy ki kellett találni valami mást, és arra gondoltam, hogy ez a zebegényi, az összmagyarságnak is szimbólumként tekinthető emlékmű, ez egy alkalmas, ihletett helyszín” – mondta az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter.

Nagyváradon is filmet forgatnak. A helyi táncegyüttes tagjai a város középkori várában táncoltak. A Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét elnevezésű felhíváshoz bukovinai székely táncokból mutattak be ízelítőt.

Június négy alkalmából az Összetartozás 100 Folk kezdeményezésére reagáltunk. Sajnos a járványhelyzet miatt nem lehet előadásokat, nem lehet közös ünneplés, ezért kihasználtuk ezt a lehetőséget” – ismertette Szabó Enikő Ágnes, az együttes tánckarvezetője.

Zúgnak majd a harangok az évfordulón Szabadkán, de nem csak ott. Kárpát-medence-szerte száz másodpercig zúgnak majd a harangok a trianoni évfordulón, június 4-én.

A szabadkai plébános úgy fogalmazott, hogy Trianon kapcsán nem szabad keseregni.

„Nem keseregni szeretnénk június 4-én, mi is harangozni fogunk egyébként, hanem pont a harangszó által szeretnénk imádságra hívni a híveinket, hogy mindenki, aki meghallja ezt a száz másodpercig hangzó harangszót, az egy picit talán elsiratva a régmúltat, azért imádkozzék, hálaadásul, hogy megmaradhatott a magyarság még egy ilyen sorscsapás után is” – fejtette ki Szakály József esperesplébános, címzetes prépost, a szabadkai Munkás Jézus templom papja.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint fontos, hogy alkotásokkal és kreatív programokkal emlékezzenek az évfordulóra.

„Az alkotás, az építés, a tanulás, és ehhez energiát lehet meríteni, éppen a haragból, éppen a gyászból, és ezért jó, hogy éppen a nemzeti összetartozás napjának nevezzük, mert csakis összefogva, együtt lehet építkezni, együtt lehet alkotni, teremteni” – közölte Izsák Balázs, a tanács elnöke.

Június 4-én a Trianoni békeszerződés századik évfordulóján szinte minden magyar lakta településen tartanak majd megemlékezéseket, szerte a Kárpát-medencében.

Címlapfotó: A Magyar Állami Operaház videóklipjének forgatása a zebegényi Trianon-emlékműnél (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Címkék: Trianon

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 02. 16:31, csütörtök | Helyi

Újra miénk itt a tér

A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség tagszervezetei újra elfoglalják az ország tereit!

2020. Július 01. 14:12, szerda | Helyi

Egy hajóban

Párbeszédre hívták Lakitelek-Tőserdő üdülőtulajdonosait.

2020. Július 01. 11:08, szerda | Helyi

Kiskunfélegyházára érkezett a Police Coffee

A városlakók egy finom kávé mellett bűnmegelőzésről és vagyonvédelemről kaptak felvilágosítást a rendőröktől.

2020. Július 01. 08:42, szerda | Helyi

Városi sétákra hív Kiskunfélegyháza

A sétákra minden szombaton sor kerül, minden alkalommal más-más személy vezetésével.