Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 09. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Továbbra sincs vége

Továbbra sincs vége

Több ház is életveszélyes állapotba kerülhet a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsön.

 

A Cuhai-Bakony-ér kiöntése miatt az ezer lelkes település kétszer úszott el, 78 házban keletkeztek kisebb-nagyobb károk. Az áradás mértékére jellemző, hogy 14 hónappal az árvíz után is több pincében áll a sár, a helyreállítás pedig tetemes összegekbe kerül majd.

Farkasdi Sándor helyi lakos kézfeje eltűnik a repedésekben, amelyek a talajvíz visszahúzódásával keletkeztek az öreg mezőörsi házon. Jó alapokon áll az épület, talán ezért nem dőltek még össze a falak, és a tulajdonos nem is szeretné megvárni, amíg otthona életveszélyessé válik.

A község polgármesterének pincéjéből a tavaly júniusi áradás óta sem tűnt még el a víz. Szivattyúztatni nem merték, mert akkor talán már a ház is megrogyott volna, ahogy még sok másik a faluban. „78 házat érintett a tavaly májusi és júniusi árvíz a faluban. Ebből olyan 30-35 százaléka, akiknél most keletkeznek a súlyos problémák. Süllyednek a padozatok, a falak. Ők most élik meg az árvíz utolsó rúgásait” – nyilatkozta Farkasdi Károly, Mezőörs független polgármestere.

A Cuhai-Bakony-ér közvetlenül a telkek alatt fut végig. Közel 50 éve volt itt utoljára mederkotrás.

A házakban keletkezett sérülések miatt a mezőörsiek ismét a biztosítókhoz fordulnak, ám ahhoz, hogy kártérítést kapjanak, bizonyítaniuk kell, hogy a repedések valóban az árvíz következtében keletkeztek, mert a belvízkárok után a társaságok nem fizetnek. (da)

hírTV

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára