Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 26. 12:18, szerda | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Továbbra sem tudni koronavírus-megbetegedésről Magyarországon

Továbbra sem tudni koronavírus-megbetegedésről Magyarországon

Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón.

Bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudunk - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az operatív törzs új intézkedéseket jelentett be

A koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli intézkedéseket jelentett be az operatív törzs.

Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője sajtótájékoztatón közölte, továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik, az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre. Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha estleg megjelenik a koronavírus – ismertette.

Felhívják a figyelmet arra, hogy aki fertőzött országból érkezik haza és észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon telefonon háziorvosához, és ne menjen közösségbe – tette hozzá.

A magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb az európainál

A koronavírussal kapcsolatos magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb, mint ami általában Európában jellemző - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget - tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami "kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik". Ennek a következménye - fejtette ki - hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.