Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2021. Május 24. 07:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tovább lassult a járvány terjedése Ukrajnában

Tovább lassult a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában vasárnapra tovább lassult a koronavírus terjedése, mintegy két és félezer, az előző napinál több mint kétezrrel kevesebb új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma sem érte el a kilencvenet.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2533 új esettel 2 182 521-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekedés üteme az elmúlt napokban stagnált, azaz a héten nagyjából ötezer körüli új fertőzöttet regisztráltak. A mostani jelentős csökkenésnek lehet ugyanakkor az oka az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytaké 89-cel 49 368-ra emelkedett. Az új halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent a héten, az előző napon még 178, azelőtt 202, a hét elején viszont még 278 volt, ráadásul március 9. óta nem jegyeztek fel egy nap alatt száznál kevesebb elhunytat. Eddig 1 950 562-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem kilencezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy hat és félezerrel, 182 591-re.

Kórházba a megelőző napokéhoz hasonló számú, 1701 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

A legtöbb új beteget, 453-at az előző naphoz hasonlóan megint az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közben ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását. Az egész ország egy régió, a kelet-ukrajnai Donyeck megye kivételével a jelenlegi legenyhébb "sárga" kategóriában van, egyedül Donyeck megye az eggyel súlyosabb "narancs" besorolásban. Az elvileg legenyhébb, azaz korlátozásmentes "zöld", valamint a legsúlyosabb, vagyis a legszigorúbb korlátozásokkal járó "vörös" kategóriában egyetlen régió sincs.

Az egészségügyi tárca vasárnapi közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 1 052 814-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, közülük 74 783-an a második dózisát is Ukrajnában. Szombaton 3503 embert oltottak be az országban. Jelenleg 582 285-en vannak feliratkozva a várólistára.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán kormány eddig 34 millió, különböző gyártású vakcinára kötött szerződéseket, továbbá nyolcmillió dózis ingyenes oltóanyagra számít a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 08:48, péntek | Külföld

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Nagy valószínűséggel az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár, azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje

2021. December 03. 06:00, péntek | Külföld

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelemből Németországban

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban - jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben.

2021. December 02. 07:00, csütörtök | Külföld

Von der Leyen: ideje elgondolkodni a koronavírus elleni oltás kötelező elrendeléséről

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről

2021. December 01. 14:09, szerda | Külföld

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus okozta betegség ellen kifejlesztett védőoltást