Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2021. Február 02. 16:10, kedd | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tovább lassult a járvány Lengyelországban

Tovább lassult a járvány Lengyelországban

Tovább lassult Lengyelországban a koronavírus-járvány, hétfői adatok szerint 2503 új esetet regisztráltak egy nap alatt, ami a legkevesebb október eleje óta, és csökken a kórházban kezeltek száma is.

Mateusz Morawiecki kormányfő újabb korlátozások feloldását helyezte kilátásba.

Az új igazolt fertőzések száma hétfőn 171-gyel kevesebb volt, mint egy héttel ezelőtt. Az előző hetekhez hasonlóan, a következő napokban a kimutatott fertőzések bizonyos növekedése várható, ami a kevésbé intenzív hétvégi teszteléssel függ össze.

Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 9 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 33 ember hunyt el.

A kórházakban 13 507 vírusfertőzöttet ápolnak, 1037-tel kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt. A betegek közül 1385-en szorulnak lélegeztetőgépre, ami 82-vel kevesebb, mint a múlt hétfőn.

Hétfő délelőtti adatok szerint december 27. óta 1 176 904 vakcinát adtak be, közülök 200 536 már a második dózis volt.

Az akadozó európai uniós vakcinabeszerzések kapcsán Piotr Müller kormányszóvivő a közszolgálati rádióban reményét fejezte ki, hogy március végéig sikerül megvalósítani mintegy 3 millió ember beoltását. Ennek előfeltétele, hogy a vakcinagyártók az eredetileg tervezett oltóanyag-mennyiséget, vagyis 6 millió adag kétdózisú vakcinát szállítsanak Lengyelországnak - hangsúlyozta a szóvivő.

Mateusz Morawiecki hétfőn a sziléziai Zabrze városában tett látogatásakor jó előjelnek nevezte, hogy csökken a kórházi kezelésre, illetve a lélegeztetőgépre szorulók száma. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, még ezen a héten új szabályokat tesznek közzé úgy, "hogy finom, sebészeti módon, de lépésről lépésre" nyissák meg a gazdaságot - jelentette ki. Aláhúzta: a kormány járványkezelési stratégiájában "magas fokú társadalmi fegyelmezettségre" számít a gazdasági nyitás mellett.

Hétfőn Lengyelországban újból megnyíltak a bevásárlóközpontok, engedélyezték a kulturális létesítmények újranyitását, valamint törölték az idősek vásárlási sávját. A többi járványintézkedést viszont február 14-ig meghosszabbították.

Vasárnap este a lengyel agrárügyi tárca beszámolt arról, hogy koronavírust azonosítottak egy észak-lengyelországi nyérctelepen rutinvizsgálat során, ezért elrendelték a helyi állomány leölését. Részletesebb vizsgálati eredmények a jövő héten lesznek ismeretesek.

Ez a nyércek fertőződésének első hivatalosan megerősített lengyelországi esete. Tavaly novemberben a hatósági vizsgálat nem igazolta szintén észak-lengyelországi nyércek koronavírus-fertőzöttségét, amelyet eredetileg a Gdanski Orvostudományi Egyetem kutatói állapítottak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 15:09, vasárnap | Külföld

Fél éve először csökkent 700 alá a halálozások napi száma Oroszországban

Először csökkent július 5. óta 700 alá a koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Oroszországban, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma ugyanakkor ismét megközelítette a 30 ezret

2022. Január 16. 09:06, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 326 millió, a halálos áldozatoké 5,53 millió a világon

A világon 326 151 693 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 535 426 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.

2022. Január 15. 14:03, szombat | Külföld

Három hét óta először százezer alatt a napi fertőződések száma Nagy-Britanniában

Több mint három hét óta először százezer alá csökkent Nagy-Britanniában az egy nap alatt újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma.

2022. Január 15. 11:25, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 323 millió, a halálos áldozatoké csaknem 5,53 millió a világon

A világon 323 298 783 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 529 119 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján.