Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Augusztus 08. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Történelmi emlékek

Történelmi emlékek

A Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb területegysége, a Szikra és az Alpári-rét a Kecskeméttől mintegy 25 km-re, keletre található Tisza-ártér legértékesebb része.

Az 1850-ben megkezdett gigászi Tisza szabályozás idején két nagy kanyarulat levágásával hozták létre a Lakiteleki (Szikrai)- Holt-Tiszát és az Alpári-holtágat. Jó megközelíthetősége és földrajzi elhelyezkedése miatt kedvelt kirándulóhelye nemcsak a közvetlen környéknek, hanem országos hírű, természetes horgászvizei távoli vendégeket is idevonzanak.

Kultúrális emlékhelyeink közül kiemelném a Tiszaalpári Falumúzeumot, amely az Árpád-kor építkezésébe, egy elképzelt település életébe ad bepillantást. Az ingyenesen látogatható, 2000-ben épített skanzent Igazgatóságunk teljesen felújította 2017-ben, de sajnos azóta is romlott az állapota rongálás és szemetelés miatt. Szerencsére helyi önkéntes lokálpatrióták is felkarolták az emlékhelyet és 2020. júliusban rendbe tették a területet.

Tiszaalpáron ezen kívül a Kosárfonó Múzeum állít emléket a helyi mesterek munkáinak, és az elmúlt századok használati tárgyainak.

Kihagyhatatlan panoráma nyílik az tiszaalpári Vár-dombról, ahonnan szinte az Ős-Tisza képe tárul elénk. A legendárium szerint Árpád Vezér itt vívott győztes csatát Zalán bolgár csapatai ellen. A közelmúltban rekonstruált bronzkori földvár méltó emlékhelye a falunak.

Forrás:KNP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.