Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 22. 07:48, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Törékeny a béke

Törékeny a béke

A béke igen törékeny teremtés, és fel kell készülni arra, hogy adott esetben meg is kell védeni – hangsúlyozta Schmitt Pál az Európai Unió boszniai békefenntartó erejének magyar kontingensénél szerdán tett látogatásán.

A köztársasági elnök – aki advent alkalmából, nem hivatalos boszniai látogatás részeként kereste fel a békefenntartókat – a kontingens állománygyűlésén mondott beszédében úgy vélte: a magyar katonák a törékeny békét is, de elsősorban a hazát védik Bosznia-Hercegovinában. Ha ugyanis Boszniában megszűnik e törékeny béke, az pillanatokon belül eszkalálódik, és a probléma – adott esetben a menekültek áradata, fegyverek – megjelenhet a nem oly távoli Magyarországon is. „Ezért az önök missziója a haza védelme és természetesen – ami az egész világnak, Európának és különösen a Balkánnak is érdeke – a béke védelme” – hangoztatta.

Az államfő szép ünnepet kívánt, és köszönetet mondott a magyar békefenntartóknak tevékenységükért, a családtól távol végzett küldetésükért. Elismerte, hogy e szolgálat egyáltalán nem lehet könnyű, akkor sem, ha lehet, hogy az elmúlt héten semmilyen konfliktust nem kellett kezelni. A békefenntartók jelenléte is szolgálat azonban, amelyet feszes feladatokkal kell teljesíteni. „Készenlét, amelyet szövetségi kötelezettségünkként kötelesek vagyunk elvégezni, akár európai uniós tagságunkból, akár NATO-tagságunkból adódóan” – tette hozzá.

A köztársasági elnököt útjára elkísérő Hende Csaba honvédelmi miniszter többek között arról beszélt, hogy a boszniai kollektív államelnökségnél tett látogatásukon az elnökség tagjai egyöntetűen elismerésüket fejezték ki Magyarországnak, amely a harmadik legnagyobb kontingenssel járul hozzá a konfliktus kezeléséhez (vagyis az EUFOR működéséhez). Hangsúlyozta, hogy rendkívül jó a Magyar Honvédség megítélése a boszniai lakosság körében, ennek számos tanújele tapasztalható. A miniszter az elmúlt évre visszatekintve részletesen ismertette a magyar honvédelmi rendszer megújítása terén elért eredményeket.

Schmitt Pál az állománygyűlés előtt az EUFOR és a magyar kontingens életével ismerkedett. Az államfő találkozott az EUFOR parancsnokával, Robert Brieger tábornokkal – valamint Gary E. Huffman tábornokkal, a szarajevói NATO-főhadiszállás parancsnokával –, előadást hallgatott meg a boszniai helyzetről és az EUFOR működéséről, s meglátogatta a magyar katonák szálláshelyét. A magyar küldöttség előzőleg a boszniai kollektív államelnökségnél tett udvariassági látogatást.

Az EUFOR ALTHEA misszió az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján 2004 decemberében váltotta fel az előző, NATO-vezetésű boszniai békefenntartó missziót (SFOR). Az európai misszió feladata, hogy hozzájáruljon az 1992–1995 között véres polgárháború dúlta ország biztonságához, megakadályozza az erőszak felújulását, kiképzési támogatást nyújtson a boszniai hadseregnek.

Magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon, fő feladataik közé tartozik a hozzájárulás Bosznia-Hercegovina biztonságának fenntartásához, a haderőfejlesztéshez. A magyar EUFOR-kontingens létszáma jelenleg közel 170 fő. Magyarország kiemelt céljának tekinti a balkáni országok euroatlanti integrációját, amelyet az első félévben, az EU soros elnökeként is igyekezett előmozdítani. Schmitt Pál csütörtökön Koszovóban folytatja útját, ahol meglátogatja a közel 240 fős magyar KFOR-kontingenst.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 16:01, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését az országban, így az ott lakók éjfél és hajnali öt óra között nem léphetnek az utcára

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.