Városlista
2021. január 27, szerda - Angelika

Hírek

2019. Október 04. 13:53, péntek | Helyi sport
Forrás: Kis Mónika

Tordán képviselték a várost, és Csévharaszton versenyeztek a Turul Koppányok

Tordán képviselték a várost, és Csévharaszton versenyeztek a Turul Koppányok

2019. szeptember 26. és 29. között Torda Testvérvárosi Találkozója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton vettek részt a Koppányok, ahol 9 fővel jelentek meg.

A rendezvénysorozatra középkori táncokat/zenéket és hagyományőrző csoportokat invitáltak. Jelen volt a rendezvényen Torda Franciaországi, Lengyelországi, Kárpátaljai, Felvidéki, Délvidéki és Magyarországi testvérvárosai, Kiskunfélegyházát a hagyományőrző Turul Koppányok képviselték. A rendezvény fő programja a szeptember 28-ai Középkori Forgatag elnevezésű fesztivál volt, aminek Tordán a Tricolor tér és Jósika Miklós Elméleti Líceum udvara adott otthont. A rendezvény a résztvevők ünnepélyes felvonulásával kezdődött, melyet megtisztelő módon a Turul Koppány Íjászai vezettek fel, teljes harci felszerelésükben, csatakiáltásokkal színesítve a vonulást. Ezután a Líceum udvarán a 3 íjász egyesület, a Hódmezei Őrzők Íjászegyesület, a román Bereteli Verzi Társulat és Turul Koppány Íjászai HSE tagjai szerepeltek egész nap. A Koppányok reggeltől estig fogadták az érdeklődőket, és bemutatták nekik a X. században használt fegyverek replikáit, bemutatót kaptak a korabeli viseletekből, és lehetőséget kaptak az íjászatot kipróbálni vágyók az íjjal való lövésre. Egész nap voltak érdeklődők, kicsik és nagyok egyaránt. A Tricolor téren Boldog Bence és Kis Csaba Koppányok karikásostor bemutatójukkal szórakoztatták az összegyűlt a népességet, és keltették fel érdeklődésüket az Íjászok Tábora irányában. Ezen találkozó alkalmával jó barátságok születtek, mely barátságoknak értékes gyümölcse születhet, a gúnyhatáron átnyúló kultúra, és a határok nélküli magyar hagyományok ápolása tekintetében is.
Ugyanezen hétvégén a Koppányok 7 fős csapata Csévharasztra utazott, egy 2 lövéses, 3 dimenziós vadászíjász versenyre. Nagyon szép környezetben, szép időben a Pótharaszti séta erdőben rendezték meg a versenyt. A célok átlag 15-30 méter távolságra lettek elhelyezve.

Szép eredmények születtek:
Különösen Zoboki Botond teljesítménye dícséretes, aki 91,2 %-os teljesítményével első lett. Zoboki Csenge és Fekete Katalin Mónika életük első versenyén első helyezettek lettek 60 % és az fölötti teljesítménnyel.

Kovács Máté 88 %-os eredménnyel, nagyszerű teljesítményével második helyezett lett.

Bicskeiné Csányi Mária 48 %-os teljesítménnyel a második helyen végzett.

Balanyi Sándor 67 %-os eredményt, Kovács László 50 % körüli eredményt tudhat magáénak, ezzel a középmezőnyben zárták a versenyt.

Szintén szombaton Szentesen is jártak a Koppányok. Itt ifjú Fetter Tamás és Fetterné Nagy Tünde állt rajtvonalba. Lázár Mihály emlékverseny családias hangulatban zajlott. Aversenyt a Hunyadiak Örökében Történelmi és Hagyományőrző Egyesület szervezte vegyes célokkal, célállomásonként 3 lövéssel.
Ifjú Fetter Tamás első lett.
Fetterné Nagy Tünde 3. helyen végzett.

Kis Mónika
Koppány Íjász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 15. 09:23, péntek | Helyi sport

Hat kiskunfélegyházi birkózó ősztől akadémián folytatja a sportolást

A Magyar Birkózó Szövetség tavaly létrehozta a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA).

2020. December 22. 12:42, kedd | Helyi sport

Évet értékeltek a Koppány Íjászok

Ebben az évben is értékelte munkásságát a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület. Rendhagyó évet, rendhagyó versenyszezont zártak a Koppányok, és bizakodva néznek a 2021-es év felé.

2021. Január 26. 18:06, kedd | Külföld

Von der Leyen felszólította az AstraZeneca vállalatot

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját

2021. Január 26. 17:05, kedd | Belföld

Letartóztattak négy embert fegyveres rablás miatt

A Budai Központi Kerületi Bíróság - nem végleges végzésében - egy hónapra elrendelte két nő és két férfi letartóztatását, akiket társtettesként felfegyverkezve és csoportosan elkövetett rablás bűntettével gyanúsítanak