Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tömegesen emelik a díjakat a bankok az adó miatt

Tömegesen emelik a díjakat a bankok az adó miatt

A banki tranzakciók díja szinte mindenhol emelkedik a következő hetekben. Az ingyenes számlacsomagok közül újabb tűnik el, ilyen szolgáltatást most már csak kifejezetten magas jövedelemmel és komolyabb megtakarítással találnak az ügyfelek. A kártyás vásárlás is egyre több banknál válik fizetőssé - írja a Világgazdaság.

Az augusztus elejétől megemelt tranzakciós illetéket a hónap végétől több bank is érvényesíti a kondícióiban. Az új teher a készpénzes tranzakcióknál 6 ezrelék, és nincs felső határa, az elektronikus műveleteknél pedig 3 ezrelék, de alkalmanként maximum 3 ezer forint. Számos hitelintézetnél ennek megfelelően nőnek majd a díjak, ami nem különösebben meglepő, hiszen az év elején, a bevezetéskor is nagyrészt áthárították a bankok az ügyfeleikre az új közterhet.

A Bankráció.hu összesítése szerint egyebek között az MKB, a Budapest Bank, a DRB Bank, az Erste, a Kinizsi Bank, a Volksbank, a Mohácsi Takarék Bank, az OTP, az FHB, a Sopron Bank, a KDB, a Raiffeisen, a Gránit Bank, a Hamwha Bank, a PANNON Takarék, a CIB, a Magnet, az UniCredit és az Oberbank is emeli a tarifáit számos számlacsomagjában. A bankok többségénél már szeptemberben nőnek a díjak, néhányuknál viszont csak októberben kezdődik a nagyobb mértékű drágítás.

A még megmaradt ingyenes számlák közül még egy eltűnik. Az Erste Szupernulla csomagjában csak szeptemberig utalhattak ingyenesen az ügyfelek az interneten keresztül, illetve vehettek fel készpénzt az ATM-ekből, szeptembertől viszont az illetéket már meg kell fizetniük a klienseknek. A Citibank új nulla forintos számlacsomagja viszont továbbra is ingyenes marad, ha az ügyfél teljesíti a feltételeket, vagyis legalább 2 millió forintos átlagos egyenleget tart a banknál. Ha nem teljesül a feltétel, a számla havidíja szeptembertől 3999 forintra ugrik, ráadásul számlát nyitni sem olcsó, a meglévő ügyfelek 20 ezer forintért válthatnak erre a konstrukcióra.

A K&H Zéró csomagjánál is ingyenes marad havonta négy ATM-es készpénzfelvétel, és egyelőre az internetes tranzakciókért sem kell fizetni, ilyen számlát viszont már hónapok óta nem lehet nyitni a banknál. Az új számlát nyitó ügyfelek most akkor bankolhatnak ingyen néhány tranzakció erejéig a hitelintézetnél, ha havonta rendszeresen átutalnak egy meghatározott összeget a számlájukra, és megfelelő nagyságú megtakarítást is tartanak a pénzügyi csoportnál. Az ingyenes készpénzfelvételek, átutalások és csoportos beszedési megbízások száma 2-10 között mozog számlacsomagonként, a legmagasabb kategóriához havonta 500 ezer forintnyi pénzt kell a számlára tenni, és 15 millió forintot kell tartani a bankban.

Nem csak a megnövekedett tranzakciós illetéket építik be egyébként a bankok a díjaikba, az emelés más formában is tetten érhető. A nem százalékosan meghatározott, hanem az összegszerű tételek is emelkednek több hitelintézetnél. Több banknál nő a számlacsomagok alapdíja, emelkedett a bankkártyák éves díja, a tranzakciókhoz kapcsolódó fix díjak mértéke, és néhány egyéb tétel, például a kártyaletiltás vagy a PIN-kód cseréje is többe kerül az ősztől. A nagyobb bankok közül az OTP emeli a bankkártyák díjait, és nő a hitelkártyák díja az Ersténél is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során