Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 16. 16:02, szombat | Életmód
Forrás: - Andris -

Töltődjünk fel!

Töltődjünk fel!

A téli hideg, a rövid nappalok, szinte kivétel nélkül mindenkire negatívan hatnak. Úgy érezzük, hogy legszívesebben ki se másznánk az ágyból, borúlátóak és unottak vagyunk.
Pontokba szedtük, hogyan segíthetünk ezen.

Hogyan töltődjünk fel energiával és legyünk vidámak, aktívak az unalmas, hideg téli napokon is?


1. Fényterápia.
A téli fényhiányban szervezetünk több melatonint, azaz az alvásért felelős hormont termel, ami hozzájárul a lehangoltsághoz és a kimerültséghez.
Beszerezhetünk akár egy fényterápiás készüléket is, ami részben pótolja a napfényt és teljes spektrumú fényt ad, de olcsóbb megoldás, ha a nap világos óráiban több időt töltünk a szabadban.


2. Fogyasszunk több vizet!
A szervezetünknek a téli hónapokban is szüksége van vízre. Sajnos ilyenkor hajlamosak vagyunk elhanyagolni ezt a tényt, hiszen úgy érezzük a hidegben nem kívánjuk a folyadékot. Pedig ilyenkor is el kell fogyasztanunk napi 1,5 – 2 l vizet. Ami víz legyen, esetleg gyógytea és ne cukros üdítőital, alkohol.

3. Mozogjunk!
Sétálhatunk is, vagy kocoghatunk, teljesen mindegy, a lényeg, hogy a szabad levegőn legyünk. Érezzük ahogy megtelik tüdőnk friss levegővel, figyeljünk a környezet színeire, hangjaira.


4. Vegyünk mély levegőt!
Figyeljük meg a légzésünket. Üljünk le és néhány percig koncentráljunk a következőre: 4-ig számolunk magunkban és ezalatt szívjuk be a levegőt, majd ennél lassabban, 8 számolásra fújjuk ki. Közben gondoljunk arra, hogy kilélegezzük a feszültséget, a stresszt és belélegezzük az energiát. Légzésünkre figyelve megnyugszunk, a gondolataink pedig pozitív irányba fognak terelődni.

5. Hallgassunk zenét!
A zene csökkenti a depressziós tüneteket. Teljesen mindegy milyen a zenei ízlésünk, a lényeg hogy jó érzéssel töltsön el minket a hallgatása. Lehetőleg ne szomorú, melankolikus zenék mellett döntsünk.

6. Kényeztessük magunkat!
Forró fürdő, szauna, szolárium, vagy épp egy új frizura, masszázs. Bármi szóba jöhet, az a fontos, hogy érezzük úgy, megérdemeltük a kényeztetést. Bátran próbáljuk ki az illóolajokat is. A grépfrút, a narancs, a mandarin illóolaja és a ylang-ylang megnyugtat. 20 ml bázisolajba cseppentsünk pár cseppet a fenti olajokból. Egy csepp a csuklónkra, egy mély szippantás és máris több az energiánk!

7. Pihenjük ki magunkat, ne csak aludjunk!
Első olvasásra megmosolyogjuk, pedig könnyen megvalósítható. Ha elkerül az álom, próbáljuk ki a jóga alvást, amely az egyik legkiválóbb relaxációs technika. Feküdjünk hanyatt és figyeljünk a testünkre, mintha a világon nem létezne semmi más, majd tudatosan lazítsuk el magunkat. Kezdjük a fejünk búbjától, a homlokon, szemeken, orron, arcizmokon, ajkakon, nyakon át a mellkason, karokon, hasunkon, medencénken keresztül egészen a combok, lábszár és lábujjakig. Az így kialakuló relaxált állapot hozzásegíthet a pihentető alváshoz.

8. Figyeljünk étkezésünkre!
A zsíros, nehéz ételek, az ünnepek alatt asztalra kerülő krémes, cukros sütemények mind-mind megterhelik szervezetünket. Próbáljunk napjában többször gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. Inkább többször együnk, de keveset, soha ne tömjük meg úgy a hasunkat, hogy úgy érezzük mozogni sem bírunk, de ügyeljünk arra is, hogy ne éhezzünk. Ha nassolni támad kedvünk, pár szem dió, mogyoró, aszalt gyümölcs, vagy épp friss gyümölcs mellett döntsünk.

9. Nevessünk!
A nevetés legfőbb szerepe, egyben egészségünkre gyakorolt legjelentősebb jótékony hatása a feszültség- és stresszoldás. A kutatók szerint lehetséges, hogy avidámság egyfajta pajzs a külvilág felé: "boldog állapotban" az agy másképp reagál a különböző ingerekre, és ezáltal a mindennapi élet apróbb kellemetlenségeinek és terheinek jelentőségét is kisebbíti. Így az emiatt kiváltott élettani reakciók sem válnak olyan súlyossá. Ennek a legfőbb oka az lehet, hogy a nevetés hatására fájdalomcsillapító hatást és örömérzetet okozó hormonok,úgynevezett endorfinok szabadulnak fel jelentősebb mennyiségben az agyban.

10. Osszuk be időnket!
Nagyon fontos, hogy ne kapkodással, rohanással teljen a napunk. Írhatunk listát is, úgy könnyebb áttekinteni és átgondolni, nem beszélve arról, hogy semmit nem fogunk elfelejteni. Este pedig, mikor végignézzük a listát és szinte kivétel nélkül mindent teljesítettünk, elégedetten hajthatjuk fejünket a párnára. Természetesen a sportot is írjuk fel a listára, és ne csak úgy, hogy „ha marad rá időnk…”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.