Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Október 25. 16:10, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Tökfejek éjszakája

Tökfejek éjszakája

Meggyökerezni látszik a magyar ünnepkörben is a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemes éjszakájának napja, amiben az alkalmat szimbolizáló töklámpás „alapanyag-termelőinek” is jelentős része van.

Meggyökerezni látszik a magyar ünnepkörben is a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemes éjszakájának napja, amiben az alkalmat szimbolizáló töklámpás „alapanyag-termelőinek” is jelentős része van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a mostanában feltűnő sárga, kerek kabakok kupacai, amelyek immár külön nevet is kaptak: halloweentökök. De vajon mi fán teremnek ezek, más szóval: hol foglalnak helyet a tökfélék mintegy ezer fajtáját számláló sokaságban? Talán még emlékszünk rá a tanulmányainkból: a tök Amerika felfedezésével került Európába, így hazánkban is csak a XVI. század óta ismert és termesztett. Meglegkedvelő, de nem túlságos vízigényes, ugyanakkor jól alkalmazkodó: évszázadokon át remekül megvolt a kukorica közteseként. Terjedelmes, hengeres szárai több méterre is elfuthatnak, melyeken hatalmas, durván szőrös levelek állnak. Dekoratív, nagy, sárga tölcséres virágai többnyire egyivarúak, azaz vagy csak porzó, vagy csak termő van bennük. A terméseik pedig egészen különfélék lehetnek, skálájuk a különleges formájú dísztököktől a 30 kilósra is megnövő takarmánytökökig terjed. Az ezerféle alak egyike a halloweentök, mely narancsszín héjú és kerek sütőtöktípus, s mint ilyen téli tök, amit biológiai érettségében szedünk (amikor a mag már beérik és alkalmassá válik rá, hogy belőle j növény fejlődjön). Nem úgy, mint a nyári tököket – mint amilyen a spárgatök vagy a cukkini -, amelyeket pedig gazdasági érettségükben takarítunk be. A halloweentök rendszertanilag Cucurbita pepo, ami nem mind sokat, de az már inkább, hogy noha sütőtöktípus, húsa vékony és az íze se finom – leginkább töklámpásnak való. (Ha igazán ízletes sütőtököt akarunk, akkor a sonkasütőtököt válasszuk, amit kanadai töknek is neveznek – tegyük hozzá: tévesen, ugyanis a tökfélék Amerika középső és déli tájairól származnak.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni