Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Június 05. 13:33, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Többnek tűnik a nyugdíj, ám igazi értéke nem sokkal több, mint korábban

Többnek tűnik a nyugdíj, ám igazi értéke nem sokkal több, mint korábban

Keveset érnek - A nyugdíjak évről évre emelkednek – természetesen, hiszen törvény szabályozza ezt.

Az öregségi nyugdíjat rendre az infláció mértékével arányosan kell emelni. Ezt az összeget minden év elején állapítják meg, a várható infláció mértékét megjósolva. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint pedig, ha az év első nyolc hónapjában az infláció a vártnál magasabb, úgy a nyugdíjakat visszamenőleg kell kiegészíteni.
Így lehet, hogy hat év alatt majd’ húszezer forinttal nőtt az öregségi nyugdíj – ezalatt a forint vásárlóereje is romlott, tehát kevesebbet ér a pénz, mint például 2010-ben. Vagyis: többnek tűnik a nyugdíj, ám annak igazi értéke nem sokkal több, mint korábban.

Jövőre – egyelőre úgy tűnik – 0,9 százalékkal kapnak majd többet a nyugdíjasok, azaz 986 forinttal lesz több az átlagnyugdíj.
Tavaly év végén 2 017 609 nyugdíjas élt hazánkban, infografikánkból az derül ki, hogy köztük milyen mértékben oszlott el az összes kifizetett nyugdíj. Ezt a pénzt az aktívan keresők fizetik ki, aggasztó tehát az adat, miszerint 1990-ben 13 százalék volt a nyugdíjasok aránya, mostanra 17 százalékra nőtt a 65 éven felettiek aránya a magyar társadalomban.
Kérdés tehát, az öregedő társadalom meddig képes fenntartani a mostani nyugellátó rendszert.

NEM BÍZZÁK A VÉLETLENRE
Majdnem egy évtizede folyamatosan csökkent az önkéntes magánnyugdíjpénztár- tagok száma, ám az idei első negyedév bizakodásra ad okot: többen fektetik pénzüket az öngondoskodás e formájába. 2016 első három hónapjában ugyanis már újra több mint 1,15 millióan tagok valamilyen magánnyugdíjpénztárban. Csaknem nyolc százalékkal nőttek az egyéni befizetések (a munkáltatói befizetések maradtak csaknem azonos szinten) a tavalyi év azonos időszakához képest.

Címkék: nyugdíj, nyugdíjas

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok