Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2017. Január 07. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: OrientPress

Többet költöttünk karácsonykor

Többet költöttünk karácsonykor

Bár kis mértékben, de megnőtt tavalyhoz képest a háztartások ünnepi költségvetése ‒ derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörében, az ünnepek során végzett kutatásából.

Ugyan minden tizedik megkérdezett számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, a válaszadók 78 százaléka szerint emiatt nem jár majd lemondásokkal az újév.

A Provident által végzett 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére, valamint hogy anyagi szempontból mire számítanak 2017-ben.

A tavalyi évhez képest kissé megnőtt a háztartások ünnepi költségvetése: a felmérésben részt vevők kétharmada ugyanannyit (37%) vagy valamivel többet (30%) költött, mint 2015-ben. A kutatásban részt vevők ötöde húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 30 százalékuk ötven és százezer forint közötti összegből oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat, míg a válaszadók 14 százaléka kevesebb mint húszezer forintot költött idén.

Bár minden második megkérdezett anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, a felmérésben részt vevők 78 százaléka úgy gondolja, hogy a decemberi kiadások miatt nem kell semmiről lemondania az újév első felében, s csupán minden tízedik válaszadó tervez év elején kölcsönt felvenni.

A Provident kutatásból kiderült az is, hogy a magyar háztartások többsége előre tervez a karácsonyi költségekkel, és többnyire saját erőből fedezi az ilyenkor felmerülő kiadásokat. A felmérésben részt vevők kétharmada hitelfelvétel nélkül oldotta meg az ünnepeket. A válaszadók 30 százaléka előre félretett erre az időszakra, míg 36 százalékuk az adott pillanatban rendelkezésre álló összeget osztotta be.

Minden tizedik megkérdezett vett föl kölcsönt egy pénzintézettől, 8 százalékuk pedig a munkahelyén kapott év végi jutalomból fedezte az ünnepekkel járó plusz költségeket.

Az év végi ünnepek során csupán minden ötvenedik megkérdezettnek volt arra lehetősége, hogy az ünnepek idején elutazzon pihenni valahová. A kutatásban részt vevők 93 százaléka otthon töltötte az ünnepeket, 5százalékuk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek, a megkérdezettek 15 százaléka leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. Minden tizedik válaszadó számára valamilyen háztartási eszköz jelentette a legnagyobb örömöt idén karácsonykor.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha lett volna plusz 100 ezer forintjuk az ünnepekre, mire fordították volna a válaszadók. Az eredmények alapján 48 százalékuk a családjának és barátainak vásárolt volna ajándékot, míg minden tizedik megkérdezett egy utazásra költötte volna ezt az összeget.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 11:55, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2023. október 1. - Évközi 26. vasárnap

2023. Október 01. 11:54, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 26. vasárnap – A szentírás vasárnapja – 2023. október 1.

2023. Szeptember 30. 09:21, szombat | Helyi

Megnyíltak a templomtornyok Félegyházán

Szeptember 29-én (pénteken) és 30-án (szombaton) a két plébánia és a Kiskunfélegyházi Tourinfom iroda jóvoltából megnyíltak a templomtornyok városunkban.

2023. Szeptember 30. 08:46, szombat | Helyi

Nagy látogatottságnak örvendett a Kutatók Éjszakája

A Móra Ferenc Gimnázium idén is bekapcsolódott a Kutatók Éjszakája országos eseménysorozatba.