Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 07. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: OrientPress

Többet költöttünk karácsonykor

Többet költöttünk karácsonykor

Bár kis mértékben, de megnőtt tavalyhoz képest a háztartások ünnepi költségvetése ‒ derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörében, az ünnepek során végzett kutatásából.

Ugyan minden tizedik megkérdezett számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, a válaszadók 78 százaléka szerint emiatt nem jár majd lemondásokkal az újév.

A Provident által végzett 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére, valamint hogy anyagi szempontból mire számítanak 2017-ben.

A tavalyi évhez képest kissé megnőtt a háztartások ünnepi költségvetése: a felmérésben részt vevők kétharmada ugyanannyit (37%) vagy valamivel többet (30%) költött, mint 2015-ben. A kutatásban részt vevők ötöde húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 30 százalékuk ötven és százezer forint közötti összegből oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat, míg a válaszadók 14 százaléka kevesebb mint húszezer forintot költött idén.

Bár minden második megkérdezett anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, a felmérésben részt vevők 78 százaléka úgy gondolja, hogy a decemberi kiadások miatt nem kell semmiről lemondania az újév első felében, s csupán minden tízedik válaszadó tervez év elején kölcsönt felvenni.

A Provident kutatásból kiderült az is, hogy a magyar háztartások többsége előre tervez a karácsonyi költségekkel, és többnyire saját erőből fedezi az ilyenkor felmerülő kiadásokat. A felmérésben részt vevők kétharmada hitelfelvétel nélkül oldotta meg az ünnepeket. A válaszadók 30 százaléka előre félretett erre az időszakra, míg 36 százalékuk az adott pillanatban rendelkezésre álló összeget osztotta be.

Minden tizedik megkérdezett vett föl kölcsönt egy pénzintézettől, 8 százalékuk pedig a munkahelyén kapott év végi jutalomból fedezte az ünnepekkel járó plusz költségeket.

Az év végi ünnepek során csupán minden ötvenedik megkérdezettnek volt arra lehetősége, hogy az ünnepek idején elutazzon pihenni valahová. A kutatásban részt vevők 93 százaléka otthon töltötte az ünnepeket, 5százalékuk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek, a megkérdezettek 15 százaléka leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. Minden tizedik válaszadó számára valamilyen háztartási eszköz jelentette a legnagyobb örömöt idén karácsonykor.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha lett volna plusz 100 ezer forintjuk az ünnepekre, mire fordították volna a válaszadók. Az eredmények alapján 48 százalékuk a családjának és barátainak vásárolt volna ajándékot, míg minden tizedik megkérdezett egy utazásra költötte volna ezt az összeget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.