Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 13. 16:01, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Többet és mindenből jobbat vásárolunk

Többet és mindenből jobbat vásárolunk

A december jellemzően a kiskereskedelem felpörgéséről szól az ünnepek miatt, de vannak még hónapok, amikor amikor hasonlóan megnövekszik az emberek vásárlási kedve.

A tavalyi év rekordot döntött a kereskedelemben, szakértők szerint az idei esztendőben azonban mérséklődhet a növekedés üteme.

Becslések szerint 1200 milliárd forintot költöttek tavaly decemberben a magyarok az üzletekben, ez 6 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakánál. A rekordmagasságba emelkedett lakossági fogyasztás az év végi leértékeléseknek, a kiárusításoknak és az óév búcsúztatásának is köszönhető.

A kiskereskedelem 6-7 százalékos növekedésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában korábban arról is beszélt, hogy a bővülés 2013 óta folyamatos, a tavalyi évben pedig rekordot döntöttek.

Vámos elmondta, az egész évet nézve 11,5 ezer milliárd forint körüli összeget költöttünk el a boltokban, ami mögött részben a gazdasági növekedés áll, illetve a bérkiáramlás. Mint mondta, a növekedés nem egyenlő az év egészében, az azonban biztos, hogy a decemberi kereskedelem kiugró volt.

A 2019-es várakozásokkal kapcsolatban megjegyezte, a növekedési ütem mérséklődhet, de a bővülés minden valószínűség szerint megmarad.

Többet és jobbat fogyasztunk karácsonykor

Az emberek számára az egyik legnagyobb ünnep a karácsony, így nem csoda, hogy ilyenkor több pénzt költünk – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Zs. Szőke Zoltán az Áfeosz-Coop elnöke. Mint mondta, a karácsonyt két részre lehet osztani a kereskedelem szempontjából. A családok ilyenkor többet főznek és jobb minőségű élelmiszert is vásárolnak, ugyanakkor szeretnek ajándékokat is vásárolni, amibe a háztartási eszközöktől a ruházati termékekig szinte minden felsorolható.

Hozzátette: az élelmiszerkereskedelemben a decemberi hónap évről évre hasonlóan teljesít.

Egyszer sokat, másszor keveset vásárolunk

A Portfolio.hu elemzései szerint júliusban erősödik a magyarok vásárlási kedve, augusztusban megtorpan, majd októberben ismételten növekedik. December elején pedig megint csökkenő tendenciát mutatnak a vásárlási kedv mutatói. Elmondható tehát, hogy nagy a kiskereskedelmi forgalom hullámzása – mondta Hornyák József közgazdász, a Portfolio.hu elemzője.

A tavalyi év egészét úgy írta le, az év első felében egy dinamikus növekedést tapasztaltak, majd az év második felében lassulást – tette hozzá. Ez az adat olyan szempontból meglepő lehet, hogy az év végén általánosságban elmondható, hogy az emberek többet vásárolnak, ez azonban mégsem látszik meg a kiskereskedelmi adatokon – vetődött fel a kérdés a műsorban.

Hornyák József erre válaszul elmondta, a bérek növekedése is lelassult, vélhetően ez játszott közre a kiskereskedelem decemberi lassulásában. Hozzátette: Magyarországon megjelent az infláció is, ami korábban csak 0 és 1 százalék között mozgott. Ehhez képest, az elmúlt évben már 3 százalék körüli inflációt is tapasztalhattunk, ami a keresetek vásárlóerejét erodálta.

Hangsúlyozta azonban azt, hogy a reálkeresetek növekedése ennek ellenére is erőteljesnek és érdeminek mondható.

Változó fogyasztói igények

Zs. Szőke Zoltán szerint a fogyasztói igények szinte folyamatosan változnak. Véleménye szerint a kereset emelkedésével a vásárlók egy része egyre inkább a jobb minőségű élelmiszerek felé fordul. Mint mondta, az eladási koncepciók is változnak, nemcsak a kisebb, helyi üzletekben, de a nagyáruházakban is.

Az elnök elmondta, nemcsak a választék bővült, de a minőségi termékeket is előszeretettel teszik polcaikra a nagyáruházak. Hangsúlyozta: a keresetek növekedésével a vásárlók igényessége és a jobb áru iránti igény megjelent az élelmiszerkereskedelemi szakmában is.

Különbség van kelet és nyugat között

Amit a makroadatokból látni lehet az, hogy mindkét tényező jelen van, vagyis többet is vásárolunk és magasabb minőségű termékeket – mondta Hornyák József. Elmondása szerint ez annak is köszönhető, hogy egyre kevesebben választják az emberek az úgynevezett inferior termékeket.

Továbbra is jellemző, hogy az ország nyugati felén nem jelent gondot megvenni a több és jobb minőségű élelmiszert. Bár a keleti megyékben ez problémát jelent, a keresetek növekedése növekedő tendenciát mutat ebben a térségben is.

Címkék: vásárlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.