Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 12. 11:03, péntek | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Több városban is azonosították a delta plusz variánst szomszédunkban

Több városban is azonosították a delta plusz variánst szomszédunkban

Zágrábban, Splitben és Csáktornyán (Cakovec) is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát, amely tíz százalékkal gyorsabban terjed az eredeti delta variánsnál

- közölte Vili Beros horvát egészségügyi miniszter csütörtökön. Úgy vélte: ez még egy ok arra, hogy minél többen beoltassák magukat.

"Kulcsfontosságú, hogy az állampolgárok mielőbb felvegyék a harmadik oltást is, hogy teljes mértékben védettek legyenek a jelenleg fertőző és az új vírusvariánsokkal szemben" - húzta alá a tárcavezető, hozzátéve, hogy a harmadik oltásokra leginkább azokban a közösségekben van szükség, ahol nagyobb a fertőzöttségi arány.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 6987 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an haltak meg. Kórházban 2008 beteget ápolnak, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 990 925-en kaptak védőoltást, közülük 1 837 846-an már a második adagot is felvették.

Csütörtökre rekordot döntött az egy nap alatt beoltottak száma. Több mint 27 ezren vették fel a védőoltást, ebből 16 ezren valamelyik vakcina első adagját.

A horvát lapok szerint a növekvő oltakozási hajlandóság egyik oka, hogy drasztikusan emelkedtek az esetszámok, és magas a halálozási arány. A másik ok, hogy a nemzeti válságstáb hétfőtől újabb szigorításokat vezet be. Kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, köztük az oktatási intézményekre is.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 3568 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében tíz beteg halt meg. Kórházban 920 beteget ápolnak, közülük 212-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 201 600-an kaptak védőoltást, közülük 1 127 773-an már a második adagot is felvették. Ez a beoltható lakosság 57, a felnőttek 54 százaléka.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén szigorított a beutazás feltételein: ezentúl a gyerekek - az eddigi 15 helyett - legfeljebb 12 éves korhatárig léphetik át az országhatárt karanténkötelezettség nélkül, amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolással vagy negatív vírusteszttel. Továbbá azok a diákok, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat - nem végeztetnek vírustesztet, és nem hajlandóak maszkot viselni -, nem léphetnek be az iskolák területére, és számukra online oktatást rendelnek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése