Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 27. 19:01, szombat | Belföld
Forrás: Szabad Föld

Több tonna veszélyes só

Több tonna veszélyes só

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csomagolása szerint csökkentett nátriumtartalmú sót rendelt vissza a boltokból a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal.

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csomagolása szerint csökkentett nátriumtartalmú sót rendelt vissza a boltokból a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih). A közérdekű bejelentésre, illetve a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség felkérésére indított sóvizsgálat megállapította, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében történt a szabálytalanság: az idén összesen 13,3 tonna vákuumozott só gyártásánál használtak kálium-kloridot, változó arányban.Előfordult, hogy az állati takarmányba való, vélhetően szennyezett anyag aránya 100%-os volt. A túlzott káliumbevitel kedvezőtlen hatású lehet a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, ezért az összes idén gyártott tételt visszahívják és megvizsgálják - adta hírül a hivatal. A megbízhatatlan technológiát alkalmazó, gondatlan gyártót feltehetően bírság megfizetésére kötelezik majd. A "csökkentett nátriumtartalmú vákuumsó" fogyasztása nem biztonságos - figyelmeztet a Nébih -, azt a vevők vigyék vissza a vásárlás helyére.

Káliumra szüksége van a szervezetnek, átlagosan 3-4 grammot fogyasztunk belőle naponta, zöldségekkel-gyümölcsökkel, magvakkal vesszük magunkhoz. Ám a túl sok kálium megterheli a vesét, a szív működését is megzavarhatja, izomgyengeséget okozhat - főleg az idős emberek, a vesebetegek és egyes gyógyszereket szedők számára jelent kockázatot. A tiszta kálium-klorid íze keserű.

A dolog pikantériája, hogy a világhálón már régóta keringenek olyan "összeesküvés-elméletnek" tűnő írások, amelyek a káliumklorid-mérgezés lehetőségére figyelmeztetnek. Sokan ezért csak a Himalája-sóban bíznak. Egy biztos: a kálium és nátrium egészséges aránya fontos a szervezet számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.