Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 26. 06:38, vasárnap | Belföld
Forrás: HVG

Több tízezer bringás gurult Budapesten

Több tízezer bringás gurult Budapesten

A Bakáts téri gyülekező után némi csengetés után szombat délután négy után elindult az I bike Budapest elnevezésű kerékpáros felvonulás.

A Bakáts téri gyülekező után némi csengetés után szombat délután négy után elindult az I bike Budapest elnevezésű kerékpáros felvonulás. A résztvevők a város többszöri megkerülése után végül este fél 7 körül értek a margitszigeti Nagyrétre, ahol a biciklis felvonulások hagyományai szerint biciklit is emeltek.Résztvevők szerint a menet nagyon lassan haladt, mert helyenként csak szakaszosan engedték át a bicikliseket az útvonalon. Egyes források szerint több tízezren vette részt a felvonuláson.

A "bringás felvonulás" résztvevőit levélben üdvözölte Gajus Scheltema a Holland Királyság budapesti nagykövete, aki "a régió bringás fővárosának" nevezte Budapestet. A diplomata szerint Budapest egy vidám, élettel teli nagyváros, ahol a kerékpáros kultúra töretlenül fejlődik. Hangsúlyozta, hogy a kerékpár a közlekedés olcsó, egészséges és környezetbarát formája, népszerűsítésében pedig kiemelt szerepe van a Magyar Kerékpárosklubnak, amely számtalan kampányt szervez. A többi között, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb "Bringázz munkába" programját - közölte a nagykövet.

Korábban Critical Mass néven rendeztek a kerékpározás népszerűsítése érdekében tavasszal nagyvolumenű bringás felvonulásokat, 2013-ban azonban ezeket beszüntették, a szervezők szerint azért, mert sikerült elérni, hogy népszerűvé váljon a kerékpáros közlekedés. Az I bike Budapest rendezvényét "bringás örömünnepként" hirdették meg a szervezők.

Résztvevők szerint a menet nagyon lassan haladt, mert helyenként csak szakaszosan engedték át a bicikliseket az útvonalon, meg kellett várniuk, míg zöldre váltanak a lámpák. A Szabadság híd oldalára a Kerékpárosklub molinóját is kifüggesztették, az útvonal során csengetésre buzdították a résztvevőket. Nagyon sokan voltak, alig lehetett haladni, sokszor állni kellett a menetben, ezért sokan inkább ott is hagyták a felvonulást. A menetben egyébként többfele zene szólt és jó volt a hangulat.

A menet este 7 óra körül ért a margitszigeti Nagyrétre, amely teljesen megtelt a felvonulókkal.

A rendezvény vége után a résztvevők nagy tömegben hagyták el a helyszínt, tumultus alakult ki a lehajtónál, két biciklis pedig össze is ütközött a Margitszigeten a lehajtónál a körforgalomban. Az ORFK sajtóügyeletese a hvg.hu-val azt közölte, a két biciklis a rendezvénytől függetlenül, annak vége után karambolozott, mindketten sérüléseket szenvedtek és kórházba szállították őket.

A felvonulás miatt az egész belvárosban szinte lehetetlen autóval közlekedni, a Keleti pályaudvarnál már teljesen bedugult a város, a Rottenbiller utcai felüljárót is lezárták.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.