Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2015. Április 26. 06:38, vasárnap | Belföld
Forrás: HVG

Több tízezer bringás gurult Budapesten

Több tízezer bringás gurult Budapesten

A Bakáts téri gyülekező után némi csengetés után szombat délután négy után elindult az I bike Budapest elnevezésű kerékpáros felvonulás.

A Bakáts téri gyülekező után némi csengetés után szombat délután négy után elindult az I bike Budapest elnevezésű kerékpáros felvonulás. A résztvevők a város többszöri megkerülése után végül este fél 7 körül értek a margitszigeti Nagyrétre, ahol a biciklis felvonulások hagyományai szerint biciklit is emeltek.Résztvevők szerint a menet nagyon lassan haladt, mert helyenként csak szakaszosan engedték át a bicikliseket az útvonalon. Egyes források szerint több tízezren vette részt a felvonuláson.

A "bringás felvonulás" résztvevőit levélben üdvözölte Gajus Scheltema a Holland Királyság budapesti nagykövete, aki "a régió bringás fővárosának" nevezte Budapestet. A diplomata szerint Budapest egy vidám, élettel teli nagyváros, ahol a kerékpáros kultúra töretlenül fejlődik. Hangsúlyozta, hogy a kerékpár a közlekedés olcsó, egészséges és környezetbarát formája, népszerűsítésében pedig kiemelt szerepe van a Magyar Kerékpárosklubnak, amely számtalan kampányt szervez. A többi között, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb "Bringázz munkába" programját - közölte a nagykövet.

Korábban Critical Mass néven rendeztek a kerékpározás népszerűsítése érdekében tavasszal nagyvolumenű bringás felvonulásokat, 2013-ban azonban ezeket beszüntették, a szervezők szerint azért, mert sikerült elérni, hogy népszerűvé váljon a kerékpáros közlekedés. Az I bike Budapest rendezvényét "bringás örömünnepként" hirdették meg a szervezők.

Résztvevők szerint a menet nagyon lassan haladt, mert helyenként csak szakaszosan engedték át a bicikliseket az útvonalon, meg kellett várniuk, míg zöldre váltanak a lámpák. A Szabadság híd oldalára a Kerékpárosklub molinóját is kifüggesztették, az útvonal során csengetésre buzdították a résztvevőket. Nagyon sokan voltak, alig lehetett haladni, sokszor állni kellett a menetben, ezért sokan inkább ott is hagyták a felvonulást. A menetben egyébként többfele zene szólt és jó volt a hangulat.

A menet este 7 óra körül ért a margitszigeti Nagyrétre, amely teljesen megtelt a felvonulókkal.

A rendezvény vége után a résztvevők nagy tömegben hagyták el a helyszínt, tumultus alakult ki a lehajtónál, két biciklis pedig össze is ütközött a Margitszigeten a lehajtónál a körforgalomban. Az ORFK sajtóügyeletese a hvg.hu-val azt közölte, a két biciklis a rendezvénytől függetlenül, annak vége után karambolozott, mindketten sérüléseket szenvedtek és kórházba szállították őket.

A felvonulás miatt az egész belvárosban szinte lehetetlen autóval közlekedni, a Keleti pályaudvarnál már teljesen bedugult a város, a Rottenbiller utcai felüljárót is lezárták.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése

2024. Február 28. 09:19, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Macron elnök kijelentése aggodalomra ad okot

Aggodalomra ad okot Macron elnök kijelentése, ezért is nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját:

2024. Február 28. 09:17, szerda | Belföld

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ

2024. Február 28. 09:12, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: jó hír, hogy a visegrádi négyek hitet tettek az együttműködés folytatása mellett

Jó hír Magyarországnak, a nemzeti érdekekkel egybeesik, hogy a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett -