Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Február 19. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Több száz hazai növényfaj magját őrzi a Pannon Magbank

Több száz hazai növényfaj magját őrzi a Pannon Magbank

A \"világvégebiztos\" magtárnak köszönhetően egy esetleges természeti katasztrófa után újra lehet telepíteni őshonos, vadon élő növényfajainkat.

A vácrátóti nemzeti botanikus kertben még látszanak a tél nyomai, de már a tavaszra készül a természet. A fagyott földben a magok biztonságban kipihenték magukat, a meleggel hamarosan csírázni kezdenek, majd szárba szökkennek. Halász Krisztián kutató a botanikus kert kastélyának pincéje felé veszi az irányt. Itt egy hatalmas hűtőkamrában magok milliói várnak arra, hogy egyszer majd ők is talajt fogjanak, de egyelőre még a tudománynak van szüksége rájuk.

A magbank egyrészt a jövő számára őrzi különleges körülmények között a magvakat, másrészt fontos szerepet játszik a visszatelepítés során, hiszen a 0 és 7 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, egyfajta mesterségesen fenntartott nyugalmi állapotban, a magok többsége kifejezetten jól érzi magát.

- Ennél magasabb hőmérsékleten már olyan enzimatikus folyamatok indulnának be, amelyek az életképességet rontják, illetve csökkentik a mag tárolhatóságát. 0 fok alatti tárolás esetében, pedig nem aktív tárolásról beszélhetünk, hiszen ott a magoknak az alacsony nedvességtartalma már kifagy – magyarázta a szakember az M1 – Minden tudás című műsorában.

0 és 7 fok között számos folyamat működik még a magokban, például a légzésük, igaz nagyon alacsony fordulatszámon. Az alacsony nedvességtartalom és hőmérséklet biztosítja, hogy minél tovább csíra- és életképesek maradjanak. A magbank a rendkívüli és egyedülálló faji sokféleség megőrzését tűzte ki célul, méghozzá akár évszázados távlatban.

Török Katalin az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának szakembere hozzátette, körülbelül 1800 minta ment át a kezükön, összesen 910 fajnak a mintáját gyűjtötték be a Pannon Magbank-projekt során.

A Magyarországon vadon élő mintegy 2200 magasabb rendű növény közül majdnem 1800 lehet alkalmas a hosszú távú hűtéses tárolásra. A Pannon Magbank az Európai Unió LIFE-Nature programja alapján alakult meg. 204 védett és 45 fokozottan védett faj magját sikerült begyűjteni.

Török Katalin szavai szerint kétféle gyűjteményük van: egy -20 fokra lefagyasztott, úgynevezett bázistároló, illetve egy nulla és 5 fok közötti, aktív tároló. A bázistárolót sok évre szeretnék elraktározni, az aktív tárolóból lehetőség van kutatásokra.

A bankban tárolt magok visszatelepítésre is alkalmasak, sőt az intézetben kísérleteket is végeznek, egyrészt tesztelik, hogy az egy, két esetleg három évre betárolt magok életképessége miként változik, valamint arra is kíváncsiak, hogy a mesterséges nyugalmi állapotban tartott magvak a szabadba kitelepítve hogyan használhatóak a leromlott ökoszisztémák állapotának javítására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok