Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2020. November 07. 09:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítése miatt a tanárgyilkosság óta Franciaországban

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítése miatt a tanárgyilkosság óta Franciaországban

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt a francia hatóságokhoz a három héttel ezelőtti iszlamista tanárgyilkosság óta - közölte pénteken a BFM hírtelevízió.

Az értesülés szerint 237 eljárás indult országszerte, közülük hetven Párizsban terrorizmus dicsőítése, fenyegetés vagy becsületsértés miatt, a feljelentők között vannak tanárok, képviselők és újságírók is.

A hatóságok szerint a 47 éves történelemtanár kegyetlen meggyilkolása óta robbanásszerűen megnőtt a terrorizmus dicsőítése miatt érkezett feljelentések száma. Elsősorban a közösségi oldalakon erősödött fel a gyűlöletbeszéd.

November 2-án minden francia iskolában, mintegy 61 ezer oktatási intézményben megemlékeztek arról a történelemtanárról, Samuel Patyról akit október 16-án azért ölt meg kegyetlenül egy csecsen iszlamista egy Párizshoz közeli középiskolánál, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pénteken azt közölte: négyszáz esetben fordult elő, hogy egy diák nem volt hajlandó részt venni a megemlékezésen.

Az észak-franciaországi Cambrai ügyészsége jelezte, hogy három, 15 és 17 év közötti tanuló ellen vádat emeltek, kettőt terrorizmus dicsőítése, egy harmadikat pedig fenyegetésekkel gyanúsítanak. Mindhárman a Samuel Patynak szentelt iskolai megemlékezést követő beszélgetésen mondtak törvénybe ütköző állításokat. A vádhatóság ugyanakkor jelezte, hogy nem radikalizált fiatalokról van szó, és a családi környezetük sem tekinthető iszlamistának.

Párizsban egy 15 éves lányt vádoltak meg terrorizmus dicsőítésével, miután az iskolájában többször is azt hangoztatta, hogy Samuel Paty megérdemelte, amit kapott. A lány szabadon védekezhet.

Egy 18 éves diákot pedig a Twitteren írt üzenetei és amiatt gyanúsított meg a nyugat-franciaországi Chartres ügyészsége, mert fenyegetően viselkedett az egyik tanárával szemben. Őt szigorú rendőri felügyelet alá helyezték az eljárás lefolytatásáig.

A BFM szerint a legtöbb eset a közösségi oldalakon történik, a kormány ezért meg kívánja erősíteni az internetes gyűlöletbeszéd elleni fellépését. Jean Castex miniszterelnök a tanárgyilkosság után jelezte, hogy az iszlám szeparatizmus ellen készülő törvény lehetőséget fog biztosítani azok megbüntetésére, akik a közösségi oldalakon oly módon tesznek közzé személyes adatokat, és ezzel veszélyeztetik mások életét, mint ahogy az a meggyilkolt Samuel Paty esetében történt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 25. 17:02, hétfő | Külföld

Rekordszámú, 143 műholdat vitt magával a világűrbe egy rakéta

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.

2021. Január 25. 15:01, hétfő | Külföld

Újabb 6,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett Törökországba - jelentette a török sajtó hétfőn.

2021. Január 25. 11:46, hétfő | Külföld

Szerbiában is megjelent a vírus új változata

Szerbiában is megjelent a koronavírus decemberben Nagy-Britanniában azonosított új változata, Londonból érkező utasoknál regisztrálták először

2021. Január 25. 10:06, hétfő | Külföld

A világon csaknem 99,2 millió a fertőzöttek száma

A világon 99 178 504 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 219 138, a gyógyultaké 54 729 572 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.