Városlista
2020. február 26, szerda - Edina

Hírek

2019. Augusztus 17. 12:15, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Több mint hússzorosára nőtt az internetes vásárlásokkal történő csalások száma

Több mint hússzorosára nőtt az internetes vásárlásokkal történő csalások száma

Egy hónap múlva, szeptember közepén változik az internetes vásárlások és a netes fizetések rendszere.

Egy újabb biztonsági lépést vezetnek be abból a célból, hogy jobban kiszűrjék a csalásokat és biztonságban legyenek a vásárlók és azok pénzei.

A bankok és az Európai Unió javaslatai, valamint állásfoglalása értelmében szeptember 14-től egy új biztonsági rendszer kerül bevezetésre. Az online térben történő vásárlásokhoz kötelező lesz egy plusz biztonsági kód használata, amelyet SMS-ben kapunk majd meg a mobiltelefonunkra.

A rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert az elmúlt 5 évben az internetes vásárlásokkal történő csalások és visszaélések száma európai viszonylatban több mint hússzorosára növekedett, vagyis szükség volt arra, hogy a fogyasztók biztonsága egy magasabb szintre emelkedjen – magyarázta Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora az M1 Ma este című műsorában.

A regisztráció nem jár nagy adminisztrációval

Az Európai Unióban történő vásárlások esetében, amennyiben uniós az eladó és a vevő is, a kód használata kötelező lesz. De nyilatkozhatunk arról, hogy az online vásárlás során a biztonsági kódot kizárólag Magyarországra, Európára, vagy az egész világra igényeljük. A regisztráció nem jár nagy adminisztrációval, az online térben is el lehet végezni a bankok honlapján – jegyezte meg a szakember.

A vállalati szegmens szigorúbb eljárás alá tartozik a regisztrációt illetően, ennek értelmében az online regisztrálásra nincs lehetőség, kizárólag személyesen, a banki ügyintézőkön keresztül lehet elvégezni a bankfiókokban. Az SMS-kód kötelező bevezetése nem a fogyasztók újabb „piszkálására” lesz kitalálva, hanem a biztonságos online vásárlás érdekében történik.

A digitális biztonsági kód bevezetése a gyakorlatban úgy néz ki, hogy amikor egy online vásárlást kezdeményezünk, az adatok kitöltése után, a fizetés véglegesítése előtt a bankunk egy biztonsági kódot küld el SMS-ben. A számjegyeket be kell majd írni a megfelelő rubrikába, amellyel megtörténik az azonosítás. Ezt követően a vásárlás véglegessé válik, és a pénzt levonja a bank a számlánkról – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy minden esetben az a bank küldi majd az értesítést, amelyiknél a számlánkat nyitottuk. És bár ez egy plusz klikkelést jelent, de mivel gyakorlatilag „real time” működik, szinte észre sem fogjuk venni a vásárlást követően.

Automatikus rendszer azonosítja majd a vásárlót

A rendszer úgy működik, hogy az Európai Unióban lévő bankok, és a különböző, akár EU-n kívüli szolgáltatók, bankok közötti együttműködéseken alapuló szerződéseket kötnek. Elmondta, amikor egy tranzakció létrejön, a kártyaszám alapján egy automatikus rendszer azonosítja majd be, hogy a vásárlónak melyik országból, milyen banknál van a folyószámlája.

A szakértő kitért az egy-, illetve a kétfaktoros azonosításra is. Mint mondta, egy bolti vásárlásnál továbbra is egy ötezer forintos limit jelenti az egyérintéses fizetést. Tehát ebben az esetben továbbra sem lesz kötelező PIN-kódot vagy jelszót megadni. Az ötezer forint feletti vásárlásoknál azonban már szükség lesz PIN-kód vagy jelszó használatára.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 25. 20:18, kedd | Helyi

Már nem őröl, de hűen őrzi az emlékeket

Lezárultak a Kiskun Múzeum udvarán magasodó Pajkos-Szabó-féle szélmalom felújítási munkálatai.

2020. Február 25. 13:31, kedd | Helyi

Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium

Összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején.

2020. Február 25. 12:51, kedd | Helyi

Fergeteges farsangi mulatságot rendeztek a Mezgében

A kiváló szakembereket nevelő Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola nemcsak a versenyekből, hanem a mulatságokból is kiveszi a részét.

2020. Február 25. 12:37, kedd | Helyi

Összesereglettek egy közös mulatságra a vőfélyek és a lakodalmi zenészek

Évről-évre egyre nagyobb a sikere a Sarlós Boldogasszony plébániája által szervezett Vőfély- és Zenésztalálkozónak.