Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 25. 07:52, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Több mint 50 ember vesztette életét

Több mint 50 ember vesztette életét

Több mint ötvenen vesztették életüket csütörtökön Szíria különböző térségeiben lezajlott összecsapásokban.

A halottak közül 23-an a kormányerők tagjai voltak – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű jogvédő szervezet (OSDH).

A csoport beszámolójában közölte, hogy 13 civil és a hadseregből dezertált tizenöt katona is meghalt az összecsapásokban.

A magát Szabad Szíriai Hadseregnek nevező, a fegyveres erőkből kivált katonák alkotta szervezet tagjai több helyütt összecsaptak a kormányerőkkel. A dezertált katonák közül 15-en vesztették életüket csütörtökön Rasztannál egy ütközetben.

Mint az MNO beszámolt róla, a 22 közel-keleti és észak-afrikai országot tömörítő szervezet felszólította a szíriai vezetést: péntek délig engedje be az országba az Arab Liga megfigyelőit, ellenkező esetben szankciókra számíthat.

A pánarab szervezet egyik tisztségviselője elmondta: felfüggesztenék a tagállamokból Szíriába közlekedő légi járatokat, a szíriai nemzeti bankkal kötött ügyleteket, leállítanák a kereskedelmet és a pénzügyi tranzakciókat, és befagyasztanák a szíriai kormány vagyonát.

Ha Damaszkusz továbbra is fittyet hány a követelésekre, az Arab Liga külügyminiszterei már szombaton dönthetnek a büntetőintézkedések bevezetéséről.


A szíriai jogvédő szervezet jelentésében kiemelte, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a dezertálók és a kormánykatonák közötti összecsapások. A Szabad Szíriai Hadsereg honlapján pedig arról adott hírt, hogy fegyveresei lecsaptak egy katonai pilótákat szállító, Homszba tartó autóbuszra, és a jármű hét utasát, valamint a sofőrjét megölték. Hama tartományban öt kormánykatona vesztette életét egy ellenük lesből indított támadásban.

Címkék: Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.