Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Szeptember 29. 13:07, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Több mint 30 év elteltével épül először iskola Félegyházán

Több mint 30 év elteltével épül először iskola Félegyházán

Nemrég jelentette be önkormányzatunk, hogy egy új 4 csoportos, több mint 100 férőhelyes óvoda épül a Móra Ferenc utcában és máris újabb nagy projekt – egy iskola – építését helyezte kilátásba.

Mint ahogy azt Csányi József polgármester a szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, városunk büszke arra, hogy a Kalocsai Iskolanővérek Kiskunfélegyházát választotta arra, hogy oktatási intézményét fejlessze. A Constantinum Intézménye már hosszabb ideje jelezte a Kalocsai Iskolanővérek vezetőségének, hogy a folyamatos létszámbővülés miatt új épületre lenne szüksége az intézménynek az alsó tagozatos tanulók elhelyezésére. A nővérek egyöntetű döntése után pedig megkezdődtek az egyeztetések városunk vezetésével.

Önkormányzatunkra nagy munka hárult, ugyanis nem csak egy iskola megépítéséről, hanem az autók parkolásáról is gondoskodni kell egy ilyen horderejű projekt kivitelezésénél. S miután a Kalocsai Iskolanővérek jelentős anyagi áldozatot is hoznak új iskolájuk megépítéséhez, így önkormányzatunk is felajánlotta a nővérek által már megvásárolt telek mellett fekvő önkormányzati ingatlant, ahol jelenleg a temetkezési iroda működik. Így a Constantinum Intézmény már dupla telken tervezheti iskolaépületét, melyben az első négy évfolyam nyolc osztályát helyezheti el. A temetkezési iroda pedig a Felsőtemetőben fog helyet kapni ezután, ahol minden szempontból méltó helye lesz.

Az iskolaépület helyének megoldása után a parkoló kérdése maradt nyitva, de az sem sokáig. A Kalocsai Iskolanővérek a számukra felajánlott telekért cserébe a Jókai utca elején álló üres területet adták városunk tulajdonába, ami ideális egy több férőhelyes parkoló kialakítására.

Városunk vezetése azonban – tekintettel arra, hogy óriási igény van a parkolókra főként piacnapokon - megkeresték a szomszédos, úgynevezett Tőzsér-féle ház tulajdonosát is akitől meg tudták vásárolni ezt a területet. Így nem csak az épített örökség védelmét szem előtt tartó iskolaépület, hanem egy 39 férőhelyes parkoló megépítése is lehetségessé vált.

Balla László alpolgármester a projekt kapcsán elmondta azt is, hogy mindezekkel párhuzamosan fog megtörténni a Bajcsy-Zsilinszky utca ezen szakaszának útkorrekciója is, melynek során kiszélesítik az úttestet, hogy könnyebben tudjanak mind a buszok, mind pedig a személyautók kikanyarodni a Petőfi Sándor utca irányába.

Mindezeken túlmenően Csányi József polgármester azt is örömmel közölte, hogy a szóban forgó parkoló megépítését követően – noha egyenlőre kísérleti jelleggel de – megszűnik a városban a fizetőparkoló rendszer. Egyetlen kivétel lesz ez alól a SPAR előtti, ami ezt követően is fizetős parkoló lesz. Erre csakis azért van szükség, hogy a vidékre utazók ne egész nap, vagy több nap parkoljanak ezen a helyen.

A fentiekben leírt fejlesztések nemcsak a Kalocsai Iskolanővérek érdekeit, hanem városunk fejlődésének útját is biztosítják. A közös együttműködés és összefogás eredményeként élhetőbb, szebb és fejlettebb lesz városunk, mint valaha.

A megállapodás aláírását követően Bangó Beáta M. Klára nővér rendi tanácsosnő, a Constantinum lelki vezetője így fogalmazott: „Nagy megelégedésünkre szolgál a tárgyalások végeredménye. Egyrészt egy kedvező adottságú iskolát tudunk építeni az alsó tagozat elhelyezésére, továbbá a város parkolási gondjaival együtt a miénk is megoldódnak. Ez a város méltó arra, hogy a támogatásunkat élvezze. De leginkább arra vagyok büszke vagyok, hogy ismét bebizonyítottuk: az önkormányzat és más területek helyben érdekelt képviselői képesek vállvetve, egymást erősítve generálni városunk fejlődését.”

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.