Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 2 700 lakás elárverezését tervezik a bankok

Több mint 2 700 lakás elárverezését tervezik a bankok

Az adósmentő programok hatása a bankok portfólióin is kezd meglátszani. A jegybank friss adatai szerint a 90 napon túli késedelemben lévő devizahitelek aránya csökkenni kezdett, a pontosan vagy kis késéssel fizetőké viszont nőtt. A teljes lakossági hitelportfólió bruttó összege szeptember végén 6797,2 milliárd forintot tett ki, ami több mint 200 milliárd forintos csökkenést jelentett a harmadik negyedév során - írta a Világgazdaság.

A kis késéssel fizetők aránya növekedett, a 0-30 napos csúszásban lévő hitelek állománya 12,25 százalékosra nőtt a harmadik negyedévben, az ennél hosszabb ideje nem fizető adósoké viszont csökkent. A 31-90 napja késlekedők is kevesebben vannak, és a 90 napon túl nem fizetők aránya és hitelállománya is zsugorodott. A legkritikusabb hiteltípusoknál is kedvező tendenciák következtek be, a deviza alapú lakáshiteleknél a pontosan fizető adósok aránya növekedett, igaz, az 1-30 napos csúszásban lévőké is emelkedett. Az ennél hosszabb ideje nem fizető adósok közül viszont a jelek szerint többen is elkezdték törleszteni a tartozásukat, a 90 napon túl hátralékos kölcsönök aránya ugyanis a félévkor tapasztalt 15,11 százalékról 14, 33 százalékosra csökkent.

A szabad felhasználású deviza alapú jelzáloghiteleknél is ugyanez figyelhető meg: a pontosan és az egy hónapon belüli késedelembe esők aránya megemelkedett, az ennél hosszabban hátralékos ügyfeleké viszont csökkent. Ennél a hiteltípusnál félévkor már a 24 százalékot is meghaladta a 90 napon túl késedelmes kölcsönök aránya, most ez lecsökkent 22,72 százalékra. A folyamatban persze szerepet játszottak az adósmentő programok is. Azok az adósok, akik már tavaly szeptemberben is legalább 90 napos késedelemben voltak deviza alapú jelzáloghiteleik törlesztésével, megkapták a lehetőséget arra, hogy az idén a tartozás negyedének elengedése mellett forintra váltsák a kölcsönüket. Az ezzel kapcsolatos konverziókat a hitelintézeteknek augusztus végéig kellett megvalósítaniuk, tehát a portfóliók megtisztítása a zömében nem teljesítőnek számító hitelektől a harmadik negyedévre esett. Az MNB adatai szerint mintegy 55 milliárd forintnyi devizahitelt váltottak át az adósok ebben a programban. A másik adósmentő program, az árfolyamgát is arra ösztönözhette a devizahiteleseket, hogy javítsanak a törlesztési moráljukon. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint mintegy 65 ezer gyűjtőszámlát nyitottak meg szeptember végéig, ezzel 609 milliárd forintnyi devizahitel került át a fix törlesztésű konstrukciókba, az előzetes várakozásokat azonban a részvételi arány nagymértékben alulmúlja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.