Városlista
2021. október 26, kedd - Dömötör

Hírek

2020. Május 26. 11:45, kedd | Helyi
Forrás: RTL Híradó

Több lehet a bedőlt hitel, ha lejár a törlesztési moratórium

Több lehet a bedőlt hitel, ha lejár a törlesztési moratórium

Több lehet a bedőlt hitel, ha lejár a törlesztési moratórium – a Nemzeti Bank friss jelentése alapján.

Úgy számolnak, a kölcsönök harmada kockázatosabbá vált a kieső jövedelmek és a megugrott munkanélküliség miatt. A jegybank szerint a futamidő legfeljebb 14 hónappal tolódhat ki a moratórium hatására.

Az ügyfelek 60%-a maradt az év végéig tartó törlesztési moratóriumban, amelyet Tállai András pénzügyminiszter-helyettes egyedülálló lehetőségnek nevezett.
- A legtöbb nyugat-európai országban nem érint ilyen széles kört, hanem csak a bajba jutottakon segítenek és a kedvezményi időszak sem ilyen hosszú, mint Magyarországon, hanem lényegesen rövidebb (általában három hónap) – nyilatkozta a pénzügyminiszter-helyettes.

A hitelek futamideje legfeljebb 14 hónappal tolódhat ki a 9 hónapos moratórium miatt a Jegybank friss jelentése alapján. Úgy számolnak, hogy januártól a fizetési felfüggesztés után emelkedhet a bedőlt hitelek száma. Sok tízezer kölcsön visszafizetése kockázatosabb a koronavírus, a csökkenő jövedelmek és a növekvő munkanélküliség miatt.

- A lakosságnál a hitelfelvevők mintegy 30%-a veszélyeztetett, sérülékeny, de ez nem jelenti azt, hogy olyan kockázatról beszélünk, ami be is fog következni de számolnunk kell vele – nyilatkozta Fábián Gergely a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

A Jegybank szerint főleg vendéglátásból, autógyártásból és építőiparból élők hitele dőlhet be a koronavírus miatt.

Sántha Zsuzsanna a Hitelnet vezető tanácsadója szerint nem feltétlenül az alacsony jövedelmű családokat sújtja, egy egyszerű informatikust vagy egy pénzügyi vezetőt is elbocsáthatnak és válhatnak fizetésképtelenné.

Aki elveszíti az állását, kedvezőbb hitelre sem válthat. Nem adnak neki másik kölcsönt az RTL hírcsatorna riportere által megkérdezett szakértő szerint.

- Az ilyen ágazatokban dolgozók, akik már sejtik, tudják, hogy veszélyeztetettek, az a legfontosabb, hogy maradjanak a moratóriumban. Egyenlőre inkább takarítsák meg a fizetendő törlesztő részleteiket, hogy jövőre (januártól) újabb 6-9 hónapra biztosítva legyenek – tanácsolja Radimeczky Géza a Money.hu ügyvezetője.

Új kölcsönt is egyre nehezebb felvenni. A Jegybank szerint eddig a pénzintézetek több mint fele szigorított a feltételeken a koronavírus miatt.

(Forrás: RTL.HU)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 14:41, hétfő | Helyi

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit bevonva tartottak közlekedési akciót a megye rendőrei, amelynek eredményeként 6 óra alatt 245 szabálytalankodóval szemben intézkedtek.

2021. Október 25. 12:49, hétfő | Helyi

Az őszi szünetben is sok izgalmas útvonalat ajánl a MÁV-START a kerékpárosoknak

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját.

2021. Október 25. 09:03, hétfő | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért